• DOLAR 32.541
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2430.829
  • ...
Kırmızı Medrese Özüne Döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Kırmızı Medrese, restore edildikten sonra eski görünümünü kazanırken tarihi ve manevi değerleri olan yerlerde namaz kılmanın hazzına varan müminler, teravih namazlarında bu mekanlara akın ediyor.
 
Meleyi Ciziri`nin tasavvufi atmosferini Kırmızı Medrese`de fazlasıyla hisseden Cizreliler, restore edildikten sonra özüne dönen medresede teravih namazı kılarken farklı bir manevi havayı teneffüs ettiklerini ifade ediyorlar.
 
Tarihi medresede teravih namazını Cizre Müftüsü M. Sami Yıldız kıldırıyor. Müftü Yıldız, teravihten önce vatandaşlara vaaz veriyoruz.
 
Kırmızı Medresede Kürtçe divanlarıyla ünlü tasavvuf şairi Melayê Cizîrî`nin türbesi de bulunuyor.
 
Cizre ilçesinin batı yakasında bulunan bu medrese Cizre Beyliği döneminde II.Han Şeref Bey tarafından yaptırılmıştır. Medresenin kitabesi günümüze gelememiş olup, yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber, mimari üslubu ve II.Han Şeref Bey`in yaşadığı dönem dikkate alınınca, medresenin XIV.yüzyılın başında yaptırıldığı sanılmaktadır. Bazı kaynaklarda bu medresenin 1508 yılında yapıldığı yazılmışsa da bunu kanıtlayan bir kitabe günümüze gelememiştir.
 
Kırmızı Medrese, Köylere Hizmet Götürme Birliği`nin yürüttüğü ve AB`nin destek verdiği `İnanç Parkı Projesi` kapsamında, iki yıllı çalışmanın ardından 2008`de restore edildi. Restorasyon çalışmalarıyla özüne dönen medrese 3 yıldır eğitime açılmış bulunuyor. (Abit Dündar -İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir