• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Her Meyvenin Beslediği Organ Farklı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meyvelerin insan sağlığına yararları konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Utku Çopur, meyvelerin kolajenlerin korunması, cildin yenilenmesi, yaşlanmasının yavaşlatılması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Yapılan çalışmalarla yeterli miktarda meyve tüketiminin, kanser ve kalp-damar hastalıkları riskini düşürdüğünü ortaya koyduğunu anlatan Çopur, şunları kaydetti:

"İnsan vücudunun gereksinim duyduğu tüm bileşiklerin, yeterli ve dengeli miktarda alınması, sağlığın en önemli koşuludur. İşte meyveler, dengeli beslenmede özellikle vitamin ve minerallerin kaynağını oluşturmaktadır. Bu gıdaların her yaş grubu tarafından sevilerek tüketilmesi, hem beslenme, hem de sağlık açısından son derece önemlidir."

ENERJİ DEPOSU ÇİLEK

Yaz meyvelerinin enerji deposu olduğunu anlatan Prof. Dr. Utku Çopur, çileğin hücre içi ve dışı sıvılarının ozmotik basıncının dengede tutulması ve hücre faaliyetleri için gerekli olan potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum mineralleri yönünden de oldukça zengin olduğunu söyledi.

100 gram çilekte; 90.95 gram su, 7.68 gram karbonhidrat, 0.67 gram protein ve 2 gram diyet lifi bulunduğunu belirten Çopur, "Çilek 60 mg/100 gram olan yüksek C vitamini içeriği ile diğer birçok meyveye göre daha besleyicidir. Antioksidan özellik taşıyan bu bileşen sayesinde, skorbüt hastalığı başta olmak üzere, eklem hastalıkları ve kanser oluşumunun önlenmesinde önem taşımaktadır." diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Utku Çopur, yaz meyvelerinin faydalarını şöyle sıraladı:

"Üzüm: 100 gramında 80.54 g su, 18.10 g karbonhidrat, 0.72 g protein ve 0.9 g diyet lifi bulunmaktadır. 191–254 mg/100 g arasında değişen potasyum içeriği ile önemli bir mineral kaynağıdır. Siyah üzüm, antioksidan özellik taşıyan flavonoid ve hidroksisinnamatlar bakımından oldukça zengindir. Özellikle A ve K vitamini yönünden zengin olan üzümün, bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde etkili olduğu ve yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu bildirilmiştir.

Kavun ve Karpuz: Yazın sıkça tüketilen kavun ve karpuz, yüksek su içeriğinden dolayı, vücuttaki su kaybını dengelemede önemli rol oynar. Karpuz 91.45 g/100 g su, 7.55 g/100 g karbonhidrat, 0.61 g/100 g protein içerirken; kavunda bu bileşenler sırasıyla 90.15 g/100 g, 8.16 g/100 g, 0.84 g/100 g olarak saptanmıştır. Karpuz likopen açısından zengin iken; kavun yüksek A vitamini, folik asit ve şeker içeriği nedeniyle iyi bir enerji kaynağıdır.

Kayısı: 100 gramında 86.35 g su, 11.12 g karbonhidrat, 1.40 g protein ve 2 g diyet lifi bulunmaktadır. Diyet lifi yönünden zengin olan kayısının tüketimi, doğrudan sindirim sistemindeki olumlu fonksiyonları ile kan lipidleri ve glikoz metabolizmasındaki dolaylı etkileri nedeniyle önem taşımaktadır. Ayrıca β-karoten ve potasyum kaynağı olması nedeniyle yazın tüketimi tavsiye edilen meyveler arasında yer almaktadır.

İncir: 100 gramında 79.11 g su, 19.18 g karbonhidrat, 0.75 g protein ve 2.9 g diyet lifi bulunmaktadır. Ülkemizde yüksek miktarda yetiştiriciliği yapılan incir, kalsiyum ve demirin yanı sıra, pektik maddeler ve vitaminlerce de zengin bir meyvedir. Bu nedenle kemik hastalıkları ve kansızlık için tüketilmesi önerilmektedir.

Erik: 100 gramında 87.23 g su, 11.42 g karbonhidrat, 0.70 g protein ve 1,4 g diyet lifi bulunmaktadır. Erik sahip olduğu zengin vitamin içeriği, çeşitli hastalıklara karşı gösterdiği olumlu etki ve düşük kalorisi nedeniyle çok faydalı bir meyvedir. Ayrıca potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da zengin olan bu meyvenin, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim rahatsızlığı çeken ve diyet uygulayan kişilerce tüketilmesi önerilmektedir.

Kiraz: 100 gramında 82.25 g su, 16.01 g karbonhidrat, 1.06 g protein ve 2,1 g diyet lifi bulunmaktadır. Karotenoid maddeler yönünden zengin olan kiraz, iyi bir antioksidan kaynağıdır. Sindirimi kolaylaştırıcı ve idrar söktürücü olması nedeniyle başta böbrekler olmak üzere, göz rahatsızlıkları ile kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır."
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir