• DOLAR 32.524
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2433.577
  • ...
Temiz Su İçin 100 Milyar Dolar Harcayacaklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DUBAİ -  Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, artan nüfus ve düşüş gösteren su kalitesine çözüm bulabilmek amacıyla 2011-2016 yılları arasında yeni su projelerine 100 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Ventures Ortadoğu adlı araştırma şirketi tarafından hazırlanan rapora göre, yeni projelerde, güneş enerjisinin kullanıldığı deniz suyu arıtım teknolojilerinin iyileştirilmesi ile atık su ve geri dönüşümde en üst düzeye çıkılması hedefleniyor.

Avro-Arap Çevre, Su ve Çöl Organizasyonu ile Ürdün Üniversitesi’nin ortak çalışmasına göre, sürdürülebilir ve etkili su yönetim mekanizmaları geliştirilmez ya da suyun tarımda kulllanılması azaltılmaz ise Arap dünyası 2025 yılı civarında ciddi bir su krizi ile karşı karşıya kalacak. Muhtemel su krizine karşı Körfez hükümetleri de tedbir almaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’deki Mirfa tesisinin günlük deniz suyu arıtım kapasitesi günlük 30 milyon galon artırılacak.

Abu Dabi Su ve Elektrik Otoritesi genel müdürü Abdullah Seyf El Nueymi, "Bilindiği üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde en kıt bulunan kaynaklardan birisi su. Körfez ülkeleri dünyanın önde gelen ilk 10 arıtılmış su üreticisi arasında bulunuyor" dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın su ihtiyacının üçte ikisi deniz suyunun arıtılmasıyla elde ediliyor. Benzer şekilde su arıtım tesislerinin sekteye uğraması ihtimaline karşı Umman hükümeti, stratejik su depoları inşa etmeyi planlıyor. Kuveyt hükümetinin planları arasında ise günlük 50 milyon galon su üretim kapasitesine sahip arıtma tesisi inşa etmek yer alıyor.

cihan

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir