• DOLAR 32.397
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.303
  • ...
`Su Kesintisi Elektrikten Kaynaklanıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN -10 günden bu yana Batman`da yaşanan elektrik ve su kesintileri halkı canından bezdirdi.
 
Kavurucu sıcaklara Ramazan ayı da eklenince on günden bu yana Batman`da yaşanan su ve elektrik kesintisi halkı adeta isyan ettirdi. Su kesintisinin başta Batman olmak üzere, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve bölgenin birçok bölgenin birçok illerinde yapılan tarımsal amaçlı sulamalardan kaynaklı çok yüksek gerilimdeki enerji tüketiminden kaynaklandığını öğrenen halk sorumluların bir an önce sorunu çözmesini bekliyor.
 
TEİAŞ önünde bir basın açıklaması yapan Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, su kesintisinin belediyeden değil elektrik kesintisinden kaynaklandığını dile getirerek, "Bugün birileri bizim bütün enerjimizi kendi çıkarı veya rantı uğruna yüzde 70-80`nini tüketmekte ve biz gayet insani olan bir su hakkını bile insanlarımıza ulaştıramamaktayız. Bunun çok iyi bilinmesi gerekiyor" dedi.
 
Temel, Belediye Başkan Yardımcıları Gülistan Akel, Hamza Ayiş, Ahmet Bülent Tekik ve BDP İl Genel Meclis Başkanı Salih Aktan ile birlikte TEİAŞ yetkilileri ile görüştükten sonra su kesintisine yol açan elektrik probleminin giderilmesi yönünde TEİAŞ önünde bir basın açıklaması yaptı.
 
`Sorunun Asıl Kaynağı Sistemdir`
Su kesintisinin kesinlikle Batman Belediyesi`nden kaynaklanmadığını ileri süren Başkanvekili Temel, "Biliyorsunuz, son 10 gündür Batman`da yaşanan su problemine ilişkin yaptığımız görüşmeler maalesef hala bir sonuç noktasına gelmemiştir. Burada açıkça ifade etmem gerekiyor, bütün halkımıza da çağrımız budur; bu sıcak günlerde, insanların en fazla su ihtiyacı duyduğu bu Ramazan günlerinde şehre su verememenin ciddi bir sıkıntı olduğunu biliyoruz, bunun bilincindeyiz. Ama maalesef şu anki durum, şehre su veremememiz ve bu problem, kesinlikle ve kesinlikle Batman Belediyesi`nden, Batman Belediyesi`nin uyguladığı sistemden kaynaklı bir problem değil. Şu anda Batman Başta olmak üzere, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve bölgenin bir çok illerinde yapılan tarımsal amaçlı sulamalardan kaynaklı çok yüksek gerilimdeki enerji tüketimi olduğu gibi bizim şehirlerimize yansıyor ve sistemlerimiz çalışmıyor. Bizi şu anda takip eden bu su probleminin çözülmesini isteyen insanlarımız ve halkımız şunu çok iyi bilmelidir ki, bu problemin asıl kaynağı Türkiye`de var olan sistemsel bir problemdir. Bugün birileri bizim bütün enerjimizi kendi çıkarı veya rantı uğruna yüzde 70-80`nini tüketmekte ve biz gayet insani olan bir su hakkını bile insanlarımıza ulaştıramamaktayız. Bunun çok iyi bilinmesi gerekiyor" dedi.
 
`Su Hatlarımız, Pompa Sahamız Hazır, Ama Elektrik Kesintisiyle Elimiz Kolumuz Bağlı`
Devlet yetkililerinin, ilgili sorumlu merci ve kurumların bu haksızlığa bir an önce son vermesini isteyen Başkanvekili Temel, "Burada çok açık ve net ifade ediyorum. Biz şu anda Batman Belediyesi olarak Batman`a verememenin sıkıntısı içindeyiz ve bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Elimiz kolumuz bağlı. Bu bahsettiğimiz haksız, adaletsiz sistem ve enerji tüketim sorunu Türkiye`de ciddi bir problem, birileri bu elektrik üzerinden para kazanır, birileri de bunun cefasını çeker. Bugün çok iyi biliyoruz ki bu elektrik düzensizliği nedeniyle Batman`da birçok esnafımız bu anlamda mağdur, bir çok insanımızın evdeki klimaları, beyaz eşyaları bozulmuş vaziyette. Bu yıl içinde hem TEİAŞ hem de TEDAŞ Müdürüyle önceki yılda da yaşadığımız benzer sıkıntının bu yıl da yaşanmaması için yaptığım görüşmede bana söylenen bu yılın böyle bir problemin yaşanmayacağıydı. Ama maalesef Ramazana girdiğimiz, sıcakların yüksek seviyede seyrettiği bugünlerde tekrar bu elektrik düzensizliği problemi başlamış ve biz su pompalarımızı çalıştıramıyoruz. Bu soruna bir an önce ciddi müdahale edilmesi ve çözülmesi gerekiyor. Jeneratör kısmı da bu yüksek voltajlı sistemlerde bir çözüm olamaz. Jeneratör en fazla bir saat var olan ihtiyacı karşılayabilir. Bunun dışında jeneratör geçici bir çözüm ve kalıcı değil. Halkımız iyi bilmelidir ki, bizim su ulaştırmama, su vermemek gibi yapısal sorunumuz yok. Bütün hatlarımız, kuyu pompa sahamız, yeni hatlarımızla birlikte su vermeye müsait olmasına rağmen elektrik olmadığından biz suyu gönderemiyoruz. Başta Batman Valiliği olmak üzere bütün sorumlu mercilerin merkezi düzeyde bu soruna el atması en başta gelen bir insan hakkı olan su hakkı sorununu bir an çözmelidir" şeklinde konuştu. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir