• DOLAR 32.521
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2432.184
  • ...
7 Kürt 3 gündür sığınacak ülke arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa’da önceki gün, yasadışı yollarla ülkeye giriş yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan Süleymaniyeli Hengav Muhammed Emin, Muhammed Newzad Ali, Berhem Mustafa Eli, Ari Cemal Kadir, Geylan Enwer Reşid, Mustefa Muhammed Mustafa ve Vango Ciwara Mustafa isimli sığınmacılar tam üç gündür Akdeniz ve Ege denizindeki birkaç ülkeye verilmeye çalışılıyor.

Telefonlarının bataryaları bittiği için irtibatın kesildiği sığınmacılar, Rudaw aracılığıyla yardım talebinde bulundu.

Hiçbir ülkenin kabul etmediği 7 sığınmacı, halihazırda Yunan karasularından Türkiye yönüne doğru seyrettiklerini belirtti.

İtalya üzerinden Fransa’ya giriş yaptıkları için, Fransız yetkililer gözetiminde önce İtalya’ya götürüldüklerini ancak orada kabul edilmeyince bu kez Malta’ya doğru götürüldüklerini ifade eden sığınmacılar, buradan da kabul görmeyince bu kez yönlerinin Yunanistan’a doğru çevrildiğini belirtiyor.

Son olarak Yunanistan’dan da kabul görmeyince bu kez Türkiye yönüne doğru götürülmeye başlandıklarını bildiren sığınmacılar, ayrıca durmadan yanlarındaki Fransız gözetmenlerin dayak ve şiddetine maruz kaldıklarını belirtti.

Türkiye’nin de kendilerini kabul etmemesi durumunda denizde mahsur kalmaya devam edeceklerini ifade eden sığınmacılar, Dezgey Lutke isimli kuruluş üzerinden dünyaya ulaşmaya çalışıyor. Dezgey Lutke Türkiye sorumlusu Kurde Yaşar Kasap ise şu durumda kendileri için yapabilecekleri bir şey olmadığını zira tutuldukları teknenin denizde olduğunu ancak yine de birkaç ülke nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve bir sonuca varmayı umduklarını ifade etti.

Cep telefonlarının bataryaları sıklıkla bittiği ve deniz üzerinde hatların şebeke sıkıntısından dolayı aralıklarla irtibat kurulabilen mülteciler, hem can güvenliklerinin olmadığı, hem de günlerdir teknenin kapalı bir bölümünde tutuluyor olmalarından ötürü bitkin olduklarını, yeterince beslenemediklerini ve durmadan fiziki şiddete maruz kaldıklarını aktarıyor.

Hangi ülke olursa olsun bir şekilde karaya çıkmak istediklerini aktaran 7 Kürt, seslerinin duyulması için medya organlarının ilgisine ihtiyaçları olduğunun altını çiziyor.

Kaynak:Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir