• DOLAR 32.634
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2505.09
  • ...
Van BDP`den Yahudilere Sıcak Karşılama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van`ın Başkale ilçesini 1960`lı yıllarda terk eden Yahudiler, 50 yıl aradan baba diyarlarını ziyaret ederek mezarlıklarda dua etti.

I. Dünya Savaşı öncesi `Yahudi göçü` sırasında Başkale`ye yerleşen ve 1960`lı yıllarda ayrılan Yahudiler, 50 yıl aradan sonra tekrar ilçeye geldi. 46 kişilik bir heyetten oluşan Yahudi grubu, eski Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler, BDP`li Belediye Başkanı Hecer Sarıhan, BDP Başkale İlçe Başkanı Derviş Polat ve büyük bir kalabalık tarafından karşılandı.

Melkava düzlüğünde davul-zurna ve halay eşliğinde karşılanan grup üyeleri, burada araçlarından inerek toprağı öptü. Belediye Kültür Merkezi`nde düzenlenen programda grup adına konuşan Bahattin Güner, Başkale`de böyle karşılandıkları için çok sevindiklerini söyledi. Güner, "Siz Başkaleliler insanlığa önem veren bir toplumsunuz. Bizi ziyadesiyle mahcup ettiniz. Hepinize teşekkür ediyoruz. İnanılmaz derecede hoşgörülü ve misafirperver bir şekilde karşılandık. Benim eşim Başkaleli. Birlikte geldiğimiz diğer amca çocuklarımın eşleri buralı olmamalarına rağmen, onlar dediler ki `Pes doğrusu siz insanların içinde doğmuş ve insan kıymeti bilen bir toplumun içinden çıkmışsınız ve insan gördük` diyor. Hepinize misafirperverliğinizden dolayı tekrar tekrar teşekkür ediyorum" dedi.

BDP İlçe Başkanı Derviş Polat ise, Yahudi komşularının 50 yıl aradan Başkale`ye gelmesinden çok mutlu oldukları belirterek, "Eskiden Ermeni, Yahudi, Türk ve Kürt kardeşlerimizin bir arada mutlu bir şekilde yaşadığı ilçemizde, bu tür farklı kültür ve renklerin bir araya gelmesi bizi onurlandırdı. Halkların kardeşliğinin simgesi olan ilçemiz, tarihinde olduğu gibi bugünde farklılıklarıyla dünyaya örnek bir ilçe. Umarım bu kardeşlik bağımız sonsuza kadar devam eder. Bu duygulu günde sizlerle birlikte olmak bizi onurlandırdı" dişe konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan sinevizyon gösterimi büyük ilgiyle izlendi. Eski Musevi Mezarlığı ve Musevilerin yaşadıkları eski evler, İbranice müzik eşliğinde yayınlandı. Büyük beğeni toplayan sinevizyon esnasında Yahudiler gözyaşlarına hakim olamadı.

Buradaki programın ardından Yahudiler Başkalelilerle birlikte Yahudi Mezarlığını ziyaret etti.

Ölen Yahudiler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra mezarlıktan ayrılan heyet, Yahudilerin 1960`larda yaşadıkları Kale Mahallesi`ne giderek dedelerinden kalma evleri gezdi. Grup, ev ziyaretleri sırasında karşılaştıkları 82 yaşındaki Hediye Uyar ile sohbet etti. Başkale`de yaşayan eski Yahudilerden söz eden Uyar, gelen heyet içinde yer alan Kiraz Başaran`ı tanıdığını belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir