• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
İslami Gruplar Neden Libya Seçimlerinde Başarı Sağlayamadı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Libya’da 40 yıl aradan sonra ilk kez serbest seçimler yapıldı. Herkes bu seçimlerde İslami grupların galip geleceğini hesaplıyordu. Çünkü Kaddafi’ye karşı başlatılan kıyamın başını İslami gruplar çekiyordu. Ayrıca Libya, dindarlığıyla meşhur bir İslam ülkesidir. Öyleki, Libya’da bir milyon hafız olduğu söyleniyor. Buna rağmen Mahmud Cibril’in liderlik ettiği Liberal İttifakın seçimlerde birinci olması büyük bir sürpriz olarak değerlendirildi. Bu sonuçlar birçok kişi tarafından araştırılmaya değer bir konu olarak görülüyor. Bizde kendi cihetimizden bu meseleyi değerlendirdik ve şu sonuçlara vardık:

İslami grupların seçim deneyiminin olmaması, bunun birinci nedeni olarak sayılabilir. Her ne kadar diğer gruplar da bu konuda acemi iseler de İslami gruplar açısından bu durum daha büyük bir handikap teşkil etmiştir. Çünkü Kaddafi döneminde İslami gruplar herkesten daha çok baskıya maruz kalmıştır. Bu baskıyla adeta sersemleşen İslami gruplar, seçimlere profesyonel bir şekilde hazırlanamamıştır. Bu da diğer grupların en baştan seçime avantajlı girmelerine sebep olmuştur.

Libya’daki İslami taban daha çok cihadi gruplara müntesiptir. Bunlar da siyasi mücadeleye pek itibar etmediği için doğal olarak bu durum diğer grupların lehine olmuştur.

Çoğu İslami gruplar seçim yoluyla hedeflenen oyunun farkına varmamıştır. Bu da onların motivasyonunu ve gerektiği şekilde organize olmalarını engellemiştir. Her ne kadar İhvan cemaatinin partisi olan İmar ve Kalkınma Partisi etkili bir seçim çalışması yapmışsa da kendisine karşı yürütülen propagandaları püskürtmede aynı başarıyı gösterememiştir. Bu da onun oylarına olumsuz yansımıştır.

Liberal grubun lideri Mahmud Cibril’in kişiliği de Liberal İttifakın seçimlerde başarılı olmasında önemli bir rol oynamıştır. Çünkü Mahmud Cibril iyi bir stratejisttir. Kaddafi döneminde önemli görevlerde bulunduğu için Libya siyaset dehlizlerine vakıftır. Ayaklanmanın başında Kaddafi’nin yanından ayrılarak Libya halkının gönlünde özel bir yer edinmişti. Ayrıca Mahmud Cibril eski rejimin taraftarlarınca da çok itici bulunmayarak desteklenmiştir. Kendisine karşı yapılan “laik olduğu” propagandalarını “İslam şeriatına saygılı olduğunu ve yasamada bunu esas kabul edeceğini” söyleyerek etkisiz hale getirmiştir.

Libya halkının kabileci yapısı onun bilinçli bir İslami kimliğe sahip olmasına engel olmuştur. Bunun sonucu olarak Libya halkı İslami grupların propagandalarını ve hassasiyetlerini anlayamamıştır. Libya toplumu, şuurlu Müslüman ile geleneksel Müslüman’ı birbirinden ayırt edemeyecek kadar saftır. Bu da Mahmud Cibril’in işini kolaylaştıran önemli bir faktör olmuştur.
Libya’daki İslami gruplar zamanla tecrübe kazanacaktır. Saflarını sıklaştıracak, kartlarını öne sürmeyi bilecek, Libya toplumunun psikolojisini öğrenerek ilerde daha etkili olacaktır.

Eğer Mahmud Cibril siyasi tecrübesiyle ve eski rejimin tabanıyla yaptığı ittifak neticesinde seçimi kazanmışsa, inşallah ileride İslami gruplar bundan ders çıkararak tecrübe kazanarak daha etkili olacaklardır.

Müffekirulislam sitesi - Şerif Abdülaziz
Çeviri: Mücahid Temel / doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir