• DOLAR 32.475
  • EURO 34.867
  • ALTIN 2479.044
  • ...
Uzmanlardan Hastalara Ramazan Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Özellikle hamile bayanların Ramazan ayında dikkatli olması gerektiğini belirten Başhekim Yusuf Yağmur, \"Eğer hamileliğin ilk dönemi ise sıcak havada dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidirler. Hamileliğin son 3 ayına girilmiş ise sıcak ve güneşli havalarda kesinlikle dışarıya çıkılmamalı\" dedi.


Başhekim Yağmur, doğum yapmış bayanlar için emzirme dönemlerinde beslenmenin çok önemli olduğunu da vurgulayarak, \"bolca su tüketmeleri gerekiyor. Çünkü gün içinde sık sık çocuklarını besliyorlar. Oruç tutmak isteyen annelerimiz iftardan sahura kadar olan zamanda bol bol su tüketmelidirler` dedi.


Kalp ve tansiyon hastaları ile damar sertliği rahatsızlığı bulunan hastaların da dikkatli olması gerektiğini belirten Başhekim Yusuf Yağmur, oruç tutmak isteyen kalp ve tansiyon hastalarının, iftarla sahur arasında yeterince su tüketmeleri gerektiğine dikkati çekti.

 


Diyabet hastalığı olanların ve ilaç kullananların da dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli olarak almaları gerektiğine dikkati çeken Yağmur, `Oruçlu olduğumuz saatler arasında kan şekeri düşebilir. Kimi hastalarda halsizlik ve zaman zaman mide bulantıları görülebilir. Bunun yanı sıra en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de mutlak surette Sahura kalkılması gerektiğidir. Kimi vatandaşlarımız gereğinden fazla yemek tüketerek, sahura kalkmıyorlar. Oysa bu durum vücuda büyük zararlar verir. Sahura kalktığımızda gün içinde düşen kan şekerimizi biraz daha normal seviyeye gelir. Karpuz, kavun gibi gıdalardan almamız büyük faydalar sağlar. Bunun yanı sıra Teravih Namazı kılan vatandaşlarımız, özellikle iftarda çok fazla yemek yememeli. Bu durumda bulunan aşırı kilolu ve kalp hastalığı olan kimseler, ani kalp krizleri yaşayabilir` diye konuştu.


Başhekim Yağmur, en çok yapılan yanlışlardan birinin ise iftar açıldıktan hemen sonra spora başlamak olduğunu belirterek, `İftardan hemen sonra vücudu aşırı derecede yoracak egzersizler, yarar yerine zarar getirir. Buna çok dikkat etmek gerekir. İftardan birkaç saat sonra yürüyüş yapılabilir` şeklinde görüşlerini dile getirdi. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir