• DOLAR 32.33
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2307.15
  • ...
Oruç, Kalp Hastalarına İlaç Gibi Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Ramazan yaklaşırken, herkesi keyifli bir telaş sarmaya başladı. Her yıl gündeme gelen, kimlerin oruç tutabileceği sorusu ise mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle bu yıl biraz daha attı. Oruç tutmanın insanı, kalp hastalıklarının en büyük düşmanı olan stres ve gerginliklerden uzaklaştıran faydasının altını çizen Universal Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülküf Karahan, \"Hekiminiz aksi bir görüş bildirmediği takdirde, gündelik telaşlardan sıyrılıp bizleri psikolojik olarak rahatlatan orucun kalp hastaları için sonuçları olumlu olacaktır\" dedi.

 

Oruç tutarken insanların sık yaptığı hataların başında iftarda ve sahurda büyük porsiyonlardaki yemekleri hızlı bir şekilde tüketmeleri olduğunu söyleyen Universal Diyarbakır Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Abbas Zülfüoğulları ise \"Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açıyor. İftardan sahura küçük porsiyonlarla sık sık, azar azar ve besinleri iyi çiğneyerek yemek yiyiniz\" dedi.

 

Mutlaka Hekiminize Danışın

 

Orucun kalp hastaları üzerindeki olumlu etkilerine dikkatleri çekerken oruç tutmak isteyen kalp hastalarının oldukça dikkatli olmaları konusunda da uyaran Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülküf Karahan \"Uzun süreli açlığın temel olarak kalp hastaları üzerine bir takım olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Bunun en temel nedenleri; beslenmenin gün içinde sadece kısıtlı bir zamana sıkıştırılması, bu zaman diliminde tüm günün ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla fazla miktarda ve ağır yiyeceklerin yenmesi ve son olarak da ilaç kullanımının aksaması olarak özetlenebilir. Özellikle yaz aylarında aşırı sıvı kaybına bağlı tansiyon düşüklüğü de insan hayatını tehdit edebilmektedir\" dedi ve kalp hastalıkları dâhil tüm kronik hastalıklara sahip kişilerin Ramazan başlamadan önce sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini\" hatırlattı.

 

Günlük 2 Litre Su İhtiyacı Ramazan`da da değişmiyor

Yetişkin bir insanın günlük kalori ihtiyacı kadar sıvı ihtiyacının da bulunduğunu, 65 kiloya kadar vücut ağırlığı olan kişilerin 2 litre, daha fazla kilolu olanların ise 2,5 litreye yakın sıvı tüketmeleri gerektiğini hatırlatan Dâhiliye Uzmanı Dr. Abbas Zülfüoğulları \"İftarda 2 bardak su içerek orucunuzu açın. İftar yemeğinden en az 45 dakika sonra çay için. Yemeklerdeki tuzu azaltın, kızartmalardan kaçının. Vücutlarında ödem şikâyeti olanlara mısır püskülü, kiraz sapı, civanperçemi, tarçın, limon karışımlarından 2 fincan bitki çayı içmenizi tavsiye ederiz\" diyerek şunları ekledi \"Sahurda hiçbir şey yemeden yani sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır. Aç kalma süresi artacağından metabolizma hızınız düşer. Daha kolay kilo alırsınız ve ayrıca bu durumda yorgunluk, sinir hali, dikkatte azalmalar görülebilir\" (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir