• DOLAR 32.541
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2434.382
  • ...
Oruç`ta Seni Tutmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Biz oruç tutalım oruç`ta bizi tutsun. Eğer oruç seni tutar, rapt`u zapt ederse sen oruç tutmuşsun demektir. Seni tutmaz, zapt etmezse sen sadece aç kalmışsın demektir. Oruç sadece bir ay için değil, bütün aylar için tutulur. Maalesef oruç tutanların çoğu, bir ay için oruç tutuyor. Ramazan ayında günah işlememeye özen gösteriyor. Ramazana mahsus kumarı, içkiyi, gıybeti vs. gibi gayri ahlaki olan şeyleri terk ediyor. Meyhanesinin kapısına Ramazan ayında kilit vuruyor. Kimisi de "kandil" gecelerine mahsus kilit vuruyorlar. (bu fiillerin haram olduğunu bildiklerinden, gelecek olan belaları def etme babından bir rüşvet mi veriyor?) yapılan istatistiği verilere göre oruç ayında suçlar, yarı yarıya düşüyormuş. Bu şu demektir ki, ramazan ayı için mola veriliyor. Ramazan mana ve mefhumuyla bilinip tutulsaydı bu oran bütün aylara teşmil edilir ve suçlar sıfır noktasına kadar inerdi. Yine anlaşılıyor ki, bu suçları işleyenler oruç tatanlardır…

Aslında ramazanın dışında, suç ve hataya teşebbüs etmek isteyen, gayrın malına el uzatmak isteyen, ırzına göz dikmek isteyen, bir insan, hemen birden ramazanı, orucu hatırlamalı. Kendi kendine Niçin oruç tuttum? Diye soru sormalı… Ben oruçlu iken kendi malımı yemedim, hanımıma yaklaşmadım; zira bana haram idi. Bu gün ise başkasının malına el uzatmaya, ırzına göz dikmeye yeltenmişim; bu ben miyim? Demeli.

Yine oruç tutanlar, sadece oruç ayında infak edip poşet dağıtıyor, ya da, iftara davet ediyorlar. İnfak konusu da maalesef oruç gibi bir tek aya inhisar ediliyor. Diğer aylara teşmil edilmiyor. Diğer aylar için ise, tabirimi mazur görün; ölme eşeğim bahar gelir.

Kaynana, güzel yemek yapmış; kocasına ve oğullarına yediriyor. Gelinlere, artan bir şey kalırsa size de yediririm, kalmazsa yarın artan bir şey kalırsa size yediririm. Diyor…

Şirazi: "adamın biri, At`ı açlığa alıştırıyormuş; Yedirmiyor yedirmiyor nihayet At açlıktan ölüyor”. Soruyorlar: "ne yaptın alıştırabildin mi?" Valla tam alışmak üzere iken öldü; demiş. Müslümanlar da, komşularını açlığa mı alıştırıyorlar?

Mana ve mefhumu ile bir oruç ibadetini yerine getirmek dileğiyle hepinizi Allaha emanet ediyorum.

Abdullah TİKİCİ / doğruhaber


Bu haberler de ilginizi çekebilir