• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Türk bankacılık sektörü hizmet gelirlerini yükseltme yoluna giderken, bazı bankalar işi ATM`den verilen makbuzdan 50 kuruş ücret kesmeye kadar ileri götürdü. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "El insaf diyorum. Bankaların işlem maliyetini geri çekmesi kaçınılmaz hale geldi. Böyle devam ederlerse bazı bankaların adını ağzımdan kaçırabilirim." dedi.

Türk bankacılık sektörünün devlete verdiği borçlardan para kazanma dönemi bitince hizmet gelirlerini yükseltme yoluna gitti. Son olarak ATM`lerden verilen makbuzlara bile 50 kuruş tahsil eden bankalar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın radarına takıldı. Faizden faiz kazanma döneminin eski alışkanlık olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, "Bankalarımızın bazılarına el insaf diyorum. Bankaların uyguladığı işlem maliyetlerini geri çekmesi kaçınılmaz hale geldi. Bankacılık sistemi hala eski günleri hayal ediyor. Zaman zaman bankacılık değil tefecilik yapıyor diyoruz. Ticarette faizin faizi olmaz. Böyle devam ederlerse bazı bankaların adını ağzımdan kaçırabilirim." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Ban-kası`nın faiz kararını açıklamadan faizler konusunda değerlendirme yapan Çağlayan şunları söyledi: "Türkiye, yumuşak iniş gerçekleştiriyor. Dünyada da daralmalar oluyor. Türkiye için fiyat istikrarı ve daha önemlisi finans istikrarı önemli. Alacağı kararda ümit ediyorum faiz bandında daralma yaparlar. 11,5`i aşağı çekmesini bekliyorum 50 baz puan mesela. Şu an gerçekleşen faiz yüzde 7,9. Reel fazide hala birkaç puanlık faiz fazlamız var. Merkez Bankası iç ve dış piyasalara mesajı vermiş olur inşallah. Türkiye`nin yerel krizinde 241 milyar dolarlık faturanın baş müsebbibi o zamanki Merkez Bankası yönetimidir. Yanlış uygulamalarıdır."

Japonya ile Türkiye arasında henüz bir serbest ticaret anlaşması bulunmuyor. Japon hükümetinin en büyük rakipleri Güney Kore karşısında avantaj kaybettiğinin farkında olduğunu anlatan Zafer Çağlayan, bu noktada 2 japon bakan ile mutabakat zaptı imzaladıklarını kaydetti. İki ülke arasında STA hazırlanması için ortak çalışma grubu çalışmalarına başladıklarını anlatan Bakan Çağlayan, "STA ya da ekonomik işbirliği için heyetlerimiz bir araya gelecekler. Kore ile 1 Ağustos`ta imzalıyoruz. Parlamento onay sürecine geçiyoruz. Ben Japon bakanlara `her gecikme sizin aleyhinize gelişecek` dedim. Yakında `Güney Kore ile rekabet edemeyecek duruma geleceksiniz` dedik. Ancak sıkı bir çalışma içine girersek bir yıl içinde Japonya ile de STA`yı hayata geçiririz." dedi. Çağlayan, karşılıklı ticareti geliştirme ve 3. ülkelerde işbirliği yapma konusunda da çalışacaklarını sözlerine ekledi.

İki ülke arasında ekonomik alanda işbirliğine dair mutabakat zaptları Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ve Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yukio Edano tarafından imzalandı.