• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Eyüplüler Bira Rezaletine `Dur` Dedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Emrah Tel / İstanbul
Efes, Pegasus, Tadelle gibi firmaların sponsorluğunda Eyüp’te gerçekleştirilmek istenen bira festivali Eyüplülerin haklı tepki ve direnişleri sonucu alkolsüz bir şekilde yapıldı.

Festivalin sorumlusu olan Efes 14 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilen festivalden hemen önce “Ruhsat sorunu” gerekçesiyle alkollü içki satılmayacağını duyurdu.

Festivalden hemen önce festivalin yapılacağı Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü önüne gelen bir grup Eyüplü “İçki tüm kötülüklerin anasıdır” şeklinde pankart açtı.

Haftalardır büyüyerek devam eden bira tepkisi sonrası One Love Festival yönetimi festivale kısa bir süre kala konuyla ilgili bir açıklama yaptı, Açıklamada; “Yazılı anlaşmalarımız olmasına ve mevzuatlara uygun olmasına rağmen, işletme sahiplerinin ruhsatlarını kullandırmaması nedeniyle, etkinliğimiz süresince alkollü ürün satışı yapılmayacaktır.

Tarafımıza çok kısa süre önce bildirilen bu durum nedeniyle tüm müzikseverlerden özür dileriz” denildi. Böylece Ramazan ayına günler kala Eyüp Sultan Hazretlerinin metfun olduğu ilçede yapılması planlanan bira rezaleti duyarlı Eyüplülerin tepkileri üzerine geri adım attırdı.

Festival alanında içki satılmadı. Ancak denetimlerin olmaması ve polis ile zabıtaların görevlerini yerine getirmemesi yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Seyyar satıcılar festival girişinde zabıtaların gözleri önünde bira ve su sattı. Sayyar satıcıların çoğunluğunun çocuklardan oluşması da dikkat çekti.

REZALETE ALKOLSÜZ BİRA İLE DEVAM ETTİLER
Eyüplülerin direnişi sonucu bira satışının yasaklandığı festivalde alkolsüz olduğu iddia edilen ancak yapılan analizler sonucu alkollü olduğu ispatlanan “Alkolsüz Bira”ların satışı devam etti.

Yüzde 7 oranında alkol içeren Alkolsüz bira yine Efes tarafından alkol bağımlılığını arttırmak amacıyla piyasaya sürüldü.

Alkolsüz biranın, alkollü olduğu ispatlanmasına rağmen tüm büfe ve marketlerde satışı devam ediyor. Yeşilay Cemiyeti konu ile ilgili yapmış olduğu bir açıklamada alkolsüz biranın içki bağımlılığını tetiklediğini ve bununla da özellikle çocukların hedef alındığını vurgulamıştı.

TEPKİLER YETKİLİLERİ HAREKETE GEÇİRDİ
Yaklaşık 40 Eyüplü Sivil Toplum Kuruluşu’nun bir araya gelerek oluşturdukları Eyüplüler Platformu bira rezaletinin iptalinde büyük rol aldı.

Hazırladıkları dilekçe ve basın açıklamalarıyla tüm yetkili kurumları harekete geçiren platform 12 Temmuz Perşembe günü de İstanbul Valiliği önünde bir basın açıklaması düzenleyerek bira rezaletinin iptal edilmesini istemişti.

Ayrıca Eyüplüler grubu ve Eyüplü esnafın sosyal medyada oluşturdukları “Eyüp’te Biraya Hayır” başlıklı paylaşımlar en çok konuşulan konular arasına girdi. Bir anda Türkiye’nin her köşesinden “Eyüp’te bira festivaline hayır” dedi. Ayrıca Yeşilay Cemiyeti de festivalin iptal edilmesi için ilgili makamlara başvurdu.

Duyarlı Eyüplülerin bu direnişi zafer getirdi ve festival alanında bira satışı durduruldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir