• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Diyanet: Anız Yakmak Zulüm, İsraftır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Buğday, arpa gibi tahıl ürünlerinin hasadının ardından yetkililer, anız yangınlarına karşı çiftçileri uyarıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Soruları Cevaplandırma Platformu`nun, konu hakkında sorulan bir soruya verdiği cevapta, ``Anız yakmak; zulüm, israf ve Allah`ın verdiği nimetleri hor kullanmaktır.`` denildi.

Anız yangınlarında birçok canlının yanması nedeniyle `Ateşle ancak ateşin Rabb`i cezalandırır` Hadis-i Şerifinin hatırlatıldığı açıklamada, ``Anız yakmanın, toprağın içerisinde bulunan binlerce faydalı canlının ölümüne ve toprağın veriminin düşmesine sebep olduğu, doğal dengeyi bozduğu aşikârdır. Toprak, Allah`ın ihsan ettiği nimetlerdendir. Allah`ın verdiği nimetleri tahrip etme, hor kullanma zulüm ve israftır. Allah, zulmü ve israfı yasaklamıştır. (Furkan: 25/19, Tevbe: 9/36, A`raf: 7/31, Enâm: 6/141) Hz. Peygamber (sas) de hayvan yuvalarının yakılmasını yasaklamıştır. (Ebû Davud) Ayrıca, `Yerde ve gökte olanlara merhametli olun` demiştir. (Tirmizî, Birr:16) Netice olarak; İslam`ın genel ilkeleri göz önüne alındığında anız yakmak uygun değildir.`` denildi.

Ziraat Mühendisi Mesut Aşık, Anızların yakılması ile topraktaki organik maddenin yakılarak yok edildiğini kaydetti. Zaten organik maddece fakir olan topraklarımızda bitkisel bir artık olan anızın yakılması ile organik maddenin giderek yok edildiğini anlatan Aşık, ``Organik madde tohumun topraktan çıkışındaki en büyük yardımcısıdır. Bu maddenin azlığı tohumun ilk serpilmede gerekli gıdayı alamamasına ve zayıf bir gövdeye sahip olmasına neden olur. Ayrıca sap ve anızın yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybı da artmakta, toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar ölmektedir.`` şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir