• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ramazan Ayında Sağlığa Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Gece metabolizma hızı yavaşladığından vücudun yağlanması nedeniyle Sahur öğününün ağır yemeklerden oluşmaması gerekir. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

Gündüz saat 11.00 - 16.00 arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı Uzun süre güneş altında kalınması durumunda hem deri kanseri hem de deri yaşlanması hastalığına yakalanma riskini fazlasıyla taşınmaktadır. Bu nedenle açık renk elbiseleri tercih edip, güneşten korunmak gerekmektedir.

Bol Miktarda Sıvı Tüketilmeli
Normal bir insan gün içerisinde kaybettiği sıvı 2 5 litreyi bulmaktadır. Bu nedenle günde en az 2-2 5 litre sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Oruç tutulduğunda sahurdaki sıvı tüketimi yarım litrenin altında olmamalı. Oruç tutulan zamanda sıvı kaybına dikkat edilmezse halsizlik çarpıntı, kas krampları, ateş çıkması gibi tepkiler ortaya çıkar. Özellikle sıcak havalarda sıvı tüketimi çok önemlidir, oruç tutan kişilerin iftar ve sahur yiyeceklerini hafif ve sulu yemeklerden seçmeleri, iftar ve sahur arası sıvı tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir.

Yaz aylarında oruç tutarken yiyeceklerimize özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Yağlı gıdalardan uzak durulmalı, karbonhidrat ve sebze ağırlıklı gıdalara daha çok tüketilmelidir. Tuzlu ve tatlı olmayan, doyuruculuğu yüksek yemekler seçin. Ceviz, fındık ya da badem gibi doyuruculuğu yüksek olan kuruyemişler tüketilmelidir.


İftarda Hafif Yiyecekler Yenmeli
Özellikle iftarda yoğun ve kontrolsüz gıda alımının mide ve bağırsakla ilgili sorunlar oluşturmaktadır. Gün boyunca aç kalma nedeniyle kan şekeri çok düşük olduğundan, kısa sürede çok miktarda besin tüketimi isteği doğaldır. Fazla miktarda yemek boş olan mideye yüklemeye neden olur. Böylece sindirim zorlaşır, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyku basması, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bu nedenle yemeğe hafif, az yağlı yiyeceklerle başlanmalıdır. Bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinleri tercih etmek daha doğrudur. Yemek sırasında ve sonrasında mutlaka bol su içilmelidir.

İftardan sonra sindirime yardımcı olması açısından kısa mesafeli yürüyüş yapmak yararlı olacaktır.

Özellikle yaşlı olanlar ve kalp, mide, tansiyon, şeker gibi hastalığı bulunanların bu uyarılara dikkat etmeleri gerekmektedir. (Veysi Çetik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir