• DOLAR 32.542
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2430.206
  • ...
Ramazan Nefisle Cihat Ayıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - İlin tanınan imamları bu ayda yapılması gerekenleri ve sakınılması gerekenleri sıralarken özellikle Ramazan ayında iş yerlerini kapatmayan lokanta ve kahvehane esnafını uyararak bu mübarek aya saygılı olmalarını ve oruç yiyenlerin günahlarına ortak olmamaları gerektiğini belirttiler.

Kur`an Bu Ayda Nazil Oldu
Şerefiye Camiin imam hatibi Molla Kenan Allahverdi, Ramazan ayının önemine vurgu yaparak, "Ramazan Ayı öyle bir aydır ki Kur`an bu ayda nazil oldu. Bu Kur`an ki tüm inananların hidayet rehberidir. Bu kitap insanı rezaletten efendiliğe, kötülüklerden iyiliklere, günah işlemekten günah işlememeye ve bütün iyilik ve güzelliklere davet eden bir kitaptır. Bu aya bu kıymeti veren de Kur`an`ın bu ayda nazil olmasıdır. Allah (c.c) `sizden kim bu aya kavuşursa bu ayı oruç ile geçirsin. Sizden kim ki hasta ya da yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca sonra tutsun. Allah sizin için kolaylık ister zorluk istemez` buyurmaktadır" dedi.
Orucun faydalarından bahseden Allahverdi, "Ramazan orucu insanın nefsi ile olan mücadelesi ve nefsi terbiye etmesidir. Oruçlu bir insan fakirliği bilir. Ayrıca Allah Resulü orucu şöyle tanımlıyor; `Ey müminler üzerinize çok büyük bir ayın gölgesi inmiştir. Mübarek bir ay geldi. Bu aya kavuştuğunuzda bunu oruçla geçirin.` Bu ayda tüm varlıklar; güneş, ay, yıldızlar hatta denizin dibindeki varlıklar Peygamber Efendimizin ümmeti için dua ederler" ifadelerini kullandı.

Müslümanların İslami yaşayışlarını yani Müslümanlıklarını camiye hapsettiklerine dikkat çeken Allahverdi, "Müslüman nasıl camide Müslüman ise dışarıda, sokakta, çarşıda, pazarda iş yerinde aynı Müslümanlığını devam ettirmesi gerekir. Yoksa cami ile sınırlı olan bir Müslümanlığın hiçbir faydası olmaz. Kimi insanlar senenin 11 ayında hiç ibadet etmezler sadece ramazan ayında bir kısmı hem oruç tutar. Hem de namaz kılar bir kısmıysa namaz kılmaz sadece oruç tutar. Bir kısım insanlar ise içinde bulundukları gafletten taviz vermeyerek normal ibadetsiz hayatına devam eder" dedi.

"Hıristiyanların Hürmet Ettiği Ramazan`a Müslümanlar Niye Saygı Göstermiyor"
Mübarek ay geldiği zaman Hıristiyan ailelerin bu aya ve Müslümanlara saygı göstermeleri konusunda çocuklarını uyardıklarını hatırlatan Molla Kenan Allahverdi, "Hıristiyanlar bu ayda açıkta bir şey yiyip içmesinler diye çocuklarını terbiye ederken bu gün ben Müslüman`ım diyen bazıları cadde ve sokaklarda açıkçan yiyip içiyor. Kimileri kendisi oruçlu olduğu halde insanlara Müslümanlara yemek servisi yapıp Ramazan`a ve oruç tutan insanlara ve kendisine saygı göstermeden insanlara oruç yedirmektedir. Peki, o insanlara sormak lazım yarın Allah`ın huzuruna gittiğinizde Allah`a ne cevap vereceksiniz. Allah sorduğunda. `Ey insanlar siz mümindiniz neden bu insanlara yemek yedirip çay içiriyor ve haram yoldan para kazandırıp çoluk çocuğunuza bu haramı yediriyordunuz` diye sorduğunda verecek bir cevapları varsa buyursunlar" şeklinde konuşarak uyarılarda bulundu.

"Ramazan Ayı Nefsi Açlık İle Terbiye Etme Ayıdır"
Allah Resulü`nün şu hadisi şerifini hatırlatarak konuşmasına devam eden Molla Kenan, "Kıyamet gününde dağlar kadar sevapları olduğu halde cehennemlik olan bazı insanlara cehenneme girin denildiğinde bunlar, `Ya Rabbi biz emirlerine uyduk ve nehiylerinden de sakındık` diyeceklerdir. Allah (c.c) ise `falan yerde bir çirkinliği işleyen insanları gördünüz de bunları uyarmadınız` diyecektir. Bizler bu tür insanları yine güzellikle uyaracağız ve yanlışlarından dönmeleri için elimizden geleni yapacağız. Uyarmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Ramazanda fazla yemeğin zararlarına değinen Molla Kenan, "Ramazan ayı nefsi açlık ile terbiye etme ayıdır. Allah-u Teâlâ katında oruçlu Müslüman`ın ağız kokusu misk kokusundan daha hoş gelmektedir" dedi.

"Ramazan Ayı Kur`an Ayıdır"
Van`ın sevilen imamlarından Fahrettin Aslan ise Ramazan`ın anlam ve öneminden söz ederek şunları söyledi; "Ramazan lügatte bir şeyden uzaklaşmak, bir şeye karşı kendini tutmak manasına gelir. Şer`i ıstılahta ise; tutmaya ehil kimselerin niyet olarak fecrin doğuşundan güneşin batışına kadar orucu bozan şeylerden uzak durmasıdır. Ramazanın en büyük özelliği bu ayın Kur`an-ı Kerim ayı olmasıdır. Ramazan ayının asıl özelliği Kur`an için doğum ayı olmasıdır. Onun için biz Müslümanlar Ramazan`a girdiğimizde Kur`an ile olan bağımızı gözden geçirmeli ve bunun muhasebesini iyi yapmalıyız" dedi.

Ramazan ayının diğer aylardan farklı olarak ruhu besleme ayı olduğunu aktaran Molla Fahrettin Aslan, "Ramazan, oruç ve az yeme ayıdır. Özellikle gündüz acıkırım ya da susarım korkusuyla iftar ve sahurlarda mideyi tıka basa doldurulmamalıyız. 11 ay boyunca bedenimize yatırım yapıyoruz. Bu ayda ise ruhumuzu Kur`an tilavetiyle, zikirlerle, itikâflarla doyurmamız gerekir" dedi.

"Günümüzde Öldürülen Sünnetlerden Biride İtikâf Sünnetidir"
Ramazan ayında unutulan sünnetlerden birinin de itikaf olduğunu anımsatan Aslan, "Ramazan itikâf ayıdır. Maalesef günümüzde öldürülen sünnetler arasında itikâf sünneti vardır. Hâlbuki bu sünneti ihya etmemiz gerekir. Çünkü Resulullah itikâf sünnetine çok önem verirdi. Ramazan`ın son 10 gününde Peygamberimiz son 10 gününü Kadir Gecesi`ne ulaşma umuduyla sürekli ibadetle geçirir ve ehlini ikaz ederdi. Ramazan ibadet ve maneviyat ayıdır. Ramazan takva ayıdır. Haramlardan korunup sakınma duygularını yani takvayı geliştirir. Allah-u Teâlâ orucun farziyetini bildiren ayette `umulur ki takvaya erersiniz` buyuruyor. Ramazan zekât ve sadaka ayıdır. Resulullah insanların en cömerdiydi. Özellikle Ramazan`da cömertliği daha fazlaydı. Ramazan ihsan, yardımlaşma ve cömertlik ayıdır. Özellikle fıtır sadakası Ramazan`a özel bir sadakadır. Hayır, hasenatı çoğaltması bu ayın bir özelliğidir" dedi.

Bu ayda oruç yiyen ve yedirenleri uyarmamız gerektiğini söyleyen Molla Fahrettin Aslan, "Bir aylık dünya kazancından dolayı eğer Ramazan Ayı`nda Müslümanların oruç bozmasına neden olursak, Allah`a vereceğimiz hesabı, mahşeri ve `Kim zerre miktarı hayır işlemişse kim ki zerre miktarı şer işlemişse onu görecek` ayetini hatırlatmalıyız. Buna rağmen ısrar eden olursa Ramazan dışındaki zamanlarda da bu tür yerlere gidilmemelidir" tavsiyesinde bulundu.
(Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir