• DOLAR 32.558
  • EURO 34.91
  • ALTIN 2427.196
  • ...
"Yeni nesil gazeteciler" sertifikalarını aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yazılı basın sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün karşılanmasına yönelik Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şubesi’nin koordinatörlüğünde, Dicle Kalkınma Ajansının (DİKA) desteği ve Mardin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) işbirliği ile düzenlenen Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı’nın sona ermesiyle kapanış ve sertifika töreni düzenlendi.

Üniversitelerin iletişim, hukuk, İİBF, sağlık ve sosyal bilimler fakültelerinden mezun olanlar ile bu fakültelerin son sınıflarında okuyup da mezuniyet şartlarını yerine getiren kursiyerlerin katıldığı Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı'nda 32 kursiyer sertifika alarak mezun oldu.

Artuklu Kaymakamlığı konferans salonunda yapılan törene Mardin Valisi Mustafa Yaman, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, kurum amirleri, kaymakamlar, gazeteciler ve kursiyerler katıldı.

“5 milyonun üzerinde misafiri ağırlamayı hedefliyoruz”

Sertifika töreninde konuşan Mardin Valisi Mustafa Yaman, bölgede sağlanan huzurda gazetecilerin de önemli katkılarının bulunduğuna dikkati çekti.  Yaman, “Son bir buçuk yılda Mardin’e 3 milyondan fazla misafiri ağırladık, 2019 yılında ise hedefimiz 5 milyonun üzerinde misafiri ağırlamaktır.” dedi.

 “Yerel basının dijital dönüşüme ayak uydurması kaçınılmazdır”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca da “İnsan kaynaklarının masraflarını bir tarafa bırakacak olursak dijital yayıncılıkla maliyeti yüzde 5'e kadar indirebiliriz.” dedi.

Yerel basının dijital dönüşüme ayak uydurmasının kaçınılmaz olduğunun altını özellikle çizen Karaca, BİK olarak sektöre bu konuda ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi.

Yerel basının ekonomik sıkıntılarının giderilmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Karaca, “Yazılı basın sektörüne ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanı kazandırmak için ‘Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı Projesi’ hazırlandı. Sektörümüzün kangren haline gelmiş temel sorunlarının halledilmesine, yapısal dönüşümü ile birlikte dijital dönüşümlerini de gerçekleştirmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi.

Dünyada bütün gazetelerin benzer sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Karaca, yerel basında dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Dijital Yayıncılık Çağı”

Dönemin “Dijital Yayıncılık Çağı” olduğunu ve kağıt baskının hem maliyet hem zaman anlamında bu çağla kıyaslanamayacağını vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:

“İnsan kaynaklarının masraflarını bir tarafa bırakacak olursak dijital yayıncılıkla maliyeti yüzde 5'e kadar indirebiliriz. Geleneksel yöntemle bir ürünün maliyetini 100 liraya mal ederken dijital yöntemlerle bu 5 liraya kadar düşürülebiliyor. Böyle bir durum karşısında mücadele etmek veya rekabet etme imkânı yok. Tek bir seçeneğiniz var, bu teknolojileri biz de kullanacağınız. ”

Analog dönemden dijital döneme geçiyoruz”

Gazetecileri çağa uygun eğitirken bir taraftan da bu dönüşümü sağlamaya çalışacaklarını aktaran Karaca, "Artık analog dönemden dijital döneme geçiyoruz. Bu geçiş döneminde buradaki kursiyer arkadaşlarımız, bizi bu döneme taşıyan arkadaşlarımız olacak.” ifadelerini kullandı.

Karaca, bu tür eğitim programlarını Türkiye'nin dört bir tarafında yaygınlaştırmayı arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

BİK Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi ise katılımcılara selamladıktan sonra bugüne kadar birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Mardin, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır ve Şırnak'tan katılan ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan 32 kursiyere sertifika verildi.

Basın İlan Kurumu Mardin Şubesi, törenin ardından katılımcılara Mardin’e özgü telkâriden yapılmış ay yıldızlı rozet ve çam fidanları hediye etti. (M. Salih Keskin – İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir