• DOLAR 32.5
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2485.18
  • ...
Şam`da Bombalı Saldırı: İki Bakan Öldürüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli muhalif eylemciler, üç gün önce Şam’ın merkezinde başlayan çatışmaların gece boyunca devam ettiğini bildirdi. Bugün ise öğle saatlerinde Şam`daki Milli Güvenlik Merkezi adı verilen istihbarat merkezi bombalı bir saldırıya uğradı. Saldırıda şu ana kadar iki bakanın öldüğü iddia ediliyor. Eski genelkurmay başkanı ve Savunma Bakanı Davud Rajiha`nın ölümünü, devlet televizyonu da resmen doğruladı. İçişleri Bakanı`nın ölümünü ise Beyrut`tan yayın yapan Hizbullah yanlısı el Menar TV duyurdu. Saldırıda ölen Savunma Bakan yardımcısı Asaf Şevket aynı zamanda Beşşar Esad`ın kızkardeşi ile evliydi. Asaf Şevket`in ölümünü de El Menar TV duyurdu.

Saldırının, bakanlar ve güvenlik yetkilileri binada toplantı halindeyken gerçekleştiği açıklandı. Devlet televizyonundan duyurulan patlamada çok sayıda yaralı olduğu bildirildi. Saldırıda Suriye savunma bakanı Davut Rajiha`nın öldüğü öğrenildi. Daha sonra gelen ayrıntılarda ise içişleri bakanının da öldüğü iddia edildi. Aynı saldırıda Esad`ın istihbarat şefinin de ağır yaralandığı gelen bilgiler arasında.

Yaralıların kaldırıldığı hastanelerde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Ancak Suriyeli yetkililer yoğun bir muhalif saldırısı gerçekleştiriği iddialarını reddediyor.

AFP haber ajansına göre merkez bankasının bulunduğu Sabaa Bahrat Meydanı’nda otomatik silah sesleri duyuldu. Resmi habar ajansı Sana da ‘teröristlerin Nahr Ayşe bölgesinden Midan’a sürüldüğünü’ öne sürdü.

Muhalifler tarafından “Şam volkanı ve Suriye depremleri” adı takılan askeri operasyonla rejimin kalbi için şiddetli mücadelede ordu muhaliflerin kontrolündeki ağır silahlı helikopterler ve zırhlı tanklar kullanıyor.

KURTARMA OPERASYONU BAŞLADI

Savaş helikopterlerinin ilk kez devreye sokulması çatışmanın şiddetini ortaya koydu. Özgür Suriye Ordusu`nun Humus’taki karargahından açıklama yapan Albay Kasım Saadeddin “Şam’ın kurtuluşu için mücadele başladı. Zafer yakın. Çatışmayı Şam yakınlarından merkeze taşıdık. Şam’ın tamamını kontrol etmek için belirli bir planımız var. Sürprizlere hazır olun. Mücadele başkent tamamen fethedilene kadar devam edecek” dedi.

SURİYE GENELİNDE ÇATIŞMA VAR

Öte yandan, İsrail askeri istihbarat şefi General Aviv Kochavi mecliste yaptığı bilgilendirme konuşmasında Esad yönetiminin sınırdaki ihtilaflı Golan Tepeleri’nden askerleri Suriye’deki çatışma bölgelerine kaydırdığını aktardı. Kochavi ayrıca Suriye ve İsrail’in savaş girme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Suriye’de başkent Şam’a sıçrayan çatışmalar Humus, Hama, Dera, Halep gibi kentlerde de devam ediyor. Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü ülkede dün çıkan olaylarda en az 25 kişinin öldüğünü, onlarca yaralı olduğunu açıkladı.

MİLLİ GÜVENLİK BİNASINA İNTİHAR SALDIRISI

Suriye`nin başkenti Şam`da çatışmalar devam ederken bu sabah milli güvenlik binasına yönelik intihar saldırısı düzenlendi. Patlama sebebiyle büyük ölçüde maddi hasarın olduğu belirtilirken ölü ve yaralı sayısı konusunda bir bilgi verilmedi

24 SAATTE 864 KİŞİ GELDİ

Öte yandan, Suriye’de şiddetin iç savaş koşullarına dönüşmesiyle ülkeden kaçanların sayısı artmaya devam ediyor. Anadolu Ajansı aralarında bir general ve dört albayın bulunduğu 864 kişinin son 24 saat içerisinde sınırdan Türkiye’ye giriş yaptığını duyurdu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’deki 8 çadır kent ve 1 konteynerkentte dün itibarıyla 42 bin 682 Suriye vatandaşı bulunduğunu açıklarken AP haber ajansı resmi kaynaklara dayanarak yeni bir sığınmacı kampının kurulacağını öne sürdü. Habere göre Gaziantep’in Karkamış ilçesinde kurulacak yeni kampta 10 bin kişi kalabilecek.

Birleşmiş Milletler (BM) de geçtiğimiz nisan ayından bu güne kadar çeşitli ülkelere insani yardım amaçlı sığınan Suriyeli mülteci sayısının üçe katlanarak, 112 bin kişiye ulaştığını açıkladı. BM açıklamasında, komşu ülkeler Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan’a sığınan Suriyeli mültecilerin çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğunu belirtti. BM’ye göre Türkiye’ye sığınan mültecilerin sayısı 40 bin kişiyi geçti. Ürdün’de 33 bin, Lübnan’da 30 bin, Irak’ta 8 bin mülteci bulunuyor.

 

 

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir