• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Kalp Hastalarının Oruç Tutması Faydalı Olur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SAKARYA - Sakarya Üniversitesi (SAÜ ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, kalp hastalarının Ramazan ayında oruç tutmasında bir sakınca olmadığını söyledi. Oruç tutmanın kalp krizi riskini artırmayacağını dile getiren Prof. Dr. Ramazan Akdemir, “Tam tersi azaltır, oruç faydalı bir şeydir.” dedi.

Akdemir, “Ramazan ayında bize çok sık sorular geliyor. Kalp hastası oruç tutabilir mi? Tansiyonumuz var oruç tutabilir miyiz? Kesinlikle oruç tutabilir, buna engel yok. Ama biz hastaların özellikle iftarda ve sahurda bol miktarda su almalarını öneriyoruz. Daha önce almakta olduğu ilaçları gündüz değil gece almalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Orucun mutluluk verdiğini belirten Akdemir, “Bizim tecrübemizce oruç tutan hasta kişiler çok fazla fayda görüyor. Hem ruhen, hem bedenen mutlu oluyorlar. Ayrıca klinik araştırmalarda insan sağlığı üzerinde ve kalp sağlığında da faydalı olduğu açıklanmıştır.” şeklinde konuştu.

Yakın zamanda kalp ameliyatı geçirenlerin, ileri evrede kalp hastası olanların, sürekli ilaç kullananlar ve hastanede yatalak olanların oruç tutmaması gerektiğini vurgulayan Akdemir, bir kişiye kalp hastalığı teşhisi konmuşsa kendi doktoruna sorup tutmayabileceğini kaydetti. Gündüz saatlerinde çok uzun süre güneş altında kalan kalp hastalarına oruç tutmayı tavsiye etmediklerini belirten Ramazan Akdemir, beslenme konusunda şu önerilerde bulundu: “Oruç tutmak isteyen insanlar öncelikle mideye katı, kızartmalı, yağlı yiyeceklerle doldurmamalıdır. Bolca sulu gıdalar ve meyve tüketilmesi gerekir. Bütün gün aç ve susuz geçirildiği için bu dönemde aşırı su kaybı oluyor. Ramazan ayında denize girilmezi uzun seyahat durumlarında da dikkat edilmesi gerekir. İftar vakitlerinde hızlı bir şekilde yemek yenmemelidir. Alkol ve sigaradan kaçınılmalıdır. İftarda üst üste sigara içilmesi çok tehlikelidir. Sigarayı bırakmak için Ramazan ayı aslında iyi bir fırsattır.”

cihan

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir