• DOLAR 32.315
  • EURO 35.082
  • ALTIN 2279.999
  • ...
Bursa Bıçağı`na Tasarım Ödülleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen `Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması`nda dereceye giren zanaatkârlar ödüllerine kavuştu. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Sergi Salonu`nda gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa`nın en özel geleneksel el sanatlarından olan bıçakçılığın dünyaya tanıtılması amacıyla, zanaatkârlara gereken desteği verdiklerini söyledi.
 
"Rekabet İçin Tasarım Şart"
Bursa`nın tarih başkenti, turizm, ticaret, tarım ve sanayi şehri olduğunu belirten Başkan Altepe, tarih boyunca Kafkaslar ve Balkanlar`dan çok sayıda zanaatkârın Bursa`ya göç ettiğini ve bu ustalar sayesinde Bursa`nın Türkiye`nin en önemli üretim merkezi olduğunu vurguladı. Sanatın ihraç edildiği bir merkez olan Bursa`da bıçakçılığın yıllar içinde kan kaybettiğini hatırlatan Bakan Altepe, "Bıçakçılığın artık bir aşama kaydetmesi gerekiyor. Bunun bir el sanatı olduğunun bilinmesi, bu sanatın öne çıkarılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Günümüzde makinelerle seri üretim yapılırken, elde üretimle rekabet etme şansımız yok. Bunun içinde el emeği olan bıçaklarımızda yeni tasarımlara, yeni modellere yönelmek zorundayız. Biz belediye olarak bıçakçılığın dünya çapında duyurulması, el sanatı olarak bilinmesi için her türlü desteğe hazırız" diye konuştu.
 
Törene katılan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da, "Kentlerin tarihi ve kültürel dokusunu ortaya çıkarmak, geçmişten aldığı mirası geleceğe en iyi şekilde taşımak belediyelerimizin görevi oldu. Bu görev Bursa`da da en iyi şekilde sergileniyor. Geleneksel el sanatımız bıçakçılığın gelişmesine yol açan bu etkinliği de çok önemsiyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
 
Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen de, bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmayla bıçakçılığın güzel sanatlar değeri taşıdığı bilincinin daha da yaygınlaştığını belirterek, destekleri nedeniyle Başkan Altepe`ye teşekkür etti.
 
Ustalara Saygı
Törende bıçak ustaları Mehmet Örgüç, Remzi Adliğ, Remzi Bakaroğlu, Salim Özkan, Baki Tüfek, Salih Sıtkı Davran ve Salih Sıtkı Tüfek`e Başkan Altepe tarafından `Ustalara Saygı` plaketi verildi. Törende, yarışmanın jürisi Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen, Testere Ustası Sezai Gündoğdu, Kılıç Ustası Yılmaz Emen, Kılıç Ustası Emrullah Tamtürk ve Bıçak Ustası Fethi Adliğ`e günün anısına birer plaket verildi.
 
Ödüller Sahiplerini Buldu
`Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması`nda dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve Başkan Altepe takdim etti. 6 ayrı kategoride yapılan ve 53 tasarımın yarıştığı yarışmada; birinci olan eserlerin sahipleri 5 bin TL, ikinciler 3 bin TL ve üçüncüler de 2 TL para ödülü ve plaketle ödüllendirildi. Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı Mülazım Gülşen de bıçakçılık mesleğine verdiği değer ve destekten dolayı Başkan Altepe`ye el yapımı bir kılıç hediye etti. (Fethullah Özsoy - İLKHA)

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir