• DOLAR 32.504
  • EURO 34.604
  • ALTIN 2501.524
  • ...
Üniversite`den Güneş Enerjisiyle Çalışan Otomobil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NİĞDE - Derbent Mezarlığı önüne kadar çekici kamyon ile getirilen güneş enerjili araç, buradan trafik polisi aracının eskortluğunda Bor Caddesi`nden geçerek şehir merkezini turladı. İmam Hatip Meydanı`ndan dönerek valilik önüne gelen aracı gören sürücüler ve vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Gün boyunca valilik önünde sergilenecek araç hakkında bilgi veren Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Karakaya, 20 yıllık geçmişe sahip olan Niğde Üniversitesi`nde ilk kez güneş enerjisiyle çalışan bir araç yapıldığını söyledi. Aracın TÜBİTAK tarafından düzenlenen Formula G yarışlarına katıldığını hatırlatan Karakaya, "Güneş enerjisiyle çalışan bir araba yaptık. TÜBİTAK yarışlarında gayet başarılı giderken teknik bir arızadan dolayı elendik. Hedefimiz inşallah seneye bir derece yapmak" dedi.

Karakaya, güneş enerjisinin geleceğin enerjisi, yenilenebilir ve temiz bir kaynak olduğunu belirterek, "Enerji konusunda fakir bir ülke olmamızdan dolayı yenilenebilir enerji kaynakları çok büyük önem arz ediyor. Bizim hedefimiz öğrencilerin bu teknolojiyle tanışmaları, bu konuyla ilgili tasarım yapabilmeleriydi. Bütün aksamları ile bizim öğrencilerin ürünü. Güneşli havalarda 12 kilometre yol gidebiliyor" diye konuştu.

Karakaya, 20 kişilik ekip tarafından 50 bin lira harcanarak yapılan aracın saatte 60 kilometre hız yapabildiğini, ağırlığının ise 320 kilo olduğunu söyledi.

cihan

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir