• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Oruç Tutarken Su Tüketimine Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Mübarek Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle uzmanlar uyarılarda bulundu. Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü`nden Diyetisyen Feray Çağıran, oruç tutanların dengeli beslenmeleri ve yeterli miktarda sıvı almalarının oldukça önemli olduğunu söyleyerek, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi durumların yaşanabileceği uyarısında bulundu.
 
Sahur İhmal Edilmemeli
Günde en az 14-15 bardak (2,5 - 3 litre) su tüketimi vücudun sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasını engellediğini söyleyen Çağıran, "Sahura kalkılmadığı takdirde 15-16 saatlik açlık süresi nedeniyle bireylerde kan şekeri daha erken düşüp halsizlik, yorgunluk ve açlık hissi günün daha zor geçmesine neden olur. Günü daha verimli geçirmek ve açlık hissini azaltmak için mutlaka sahura kalkılmalıdır" dedi.
 
Sahurda Protein Bakımından Zengin Gıdalar Tercih Edilmeli
Yaz mevsiminde uzun süren günlerde açlıkla başa çıkmak için sahurda protein bakımından zengin gıdalarla beslenmenin oldukça önemli olduğunu belirten Çağıran, "Özellikle iyi bir protein kaynağı olan yumurta haftada 2-3 defa, kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından da süt-yoğurt gibi gıdalar tüketilmelidir. Sahurda protein ve kalsiyum bakımından zengin bir kahvaltı, gün içerisinde bireyleri dinç tutar, açlık hissini en aza indirir. Örneğin 1 su bardağı süt, 1 adet haşlanmış yumurta, salata ve tam buğday ekmeğiyle yapılan bir sahur oldukça iyi bir seçim olacaktır" ifadelerini kullandı.


İftarda Pirinç Pilavı Yerine Bulgur Pilavı Tercih Edin
Uzun ve sıcak sürecek günlerde kan şekerinin oldukça düşük seviyelerde olacağını ve kısa sürede fazlaca yemek yeme isteği doğacağını açıklayan Çağıran, son olarak şu ifadeleri kaydetti: "Bunu engellemek için; iftar yemeğine hurma- zeytin ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemekleriyle, sebze yemekleriyle veya salatayla devam edilmesi uygun olacaktır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Yemekler yavaş yavaş iyice çiğnenerek tüketilmelidir. İftardan sonra şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve (karpuz, kavun vb.) tercih edilmelidir." (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir