• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
Cezayir'deki okullarda mescit ve namaz yasağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cezayir Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit, okul kitaplarından besmelenin kaldırılması kararının ardından, okullarda mescitlerin yapılmaması kararı aldı.

Cezayir Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit, illerin okul eğitim müdürleri ile yaptığı bir sempozyumda eğitim kurumlarının tesisleri içinden sayılmadığı gerekçesi ile okullarda yeni mescitler yapılmaması kararını aldıklarını söyledi.

Geçen hafta Fransa'nın başkenti Paris'te Cezayir devlet okulu bahçesinde namaz kıldığı gerekçesi ile bir genç kız okul müdiresi Nadia Massassi tarafından bir haftalık uzaklaştırma aldı. Okul müdiresi, genç kızın ailesini, uzaklaştırma kararının imza atılmaması halinde "kızınız ömür boyu okuldan uzaklaştırılacak" şeklinde tehdit etti. Cezayir büyükelçisinin olaya müdahil olarak kararın geri çekilmesini talep etmesine rağmen verilen uzaklaştırma kararı okul panosuna asıldı.

Konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruya cevap veren Cezayir Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit, "Okul yalnızca öğrenciyi cezalandırmakla görevini yerine getirmiştir. Namaz evde kılınır okul eğitim yerdir. Öğrenciler öğrenmek için eğitim kurumlarına gidiyor. Bu uygulamaların (namaz) evde yapıldığını ve okulun rolünün sadece öğretme ve öğrenme olduğunu düşünüyorum." şeklindeki ifadeleriyle genç kızın okuldan uzaklaştırılması kararını desteklemesi ülke çapında büyük tepki topladı.

Cezayir'in 'El Şuruk' gazetesinin yaptığı haberde pazartesi günü Borc Boariric iline yaptığı ziyaret esnasında gazetecilerin sorularını yanıtladığı sırada "Okul yalnızca öğrenciyi cezalandırmakla görevini yerine getirmiştir. Namaz evde kılınır okul eğitim yeridir." dediğini aktardı.

Bakanın ülke çapında tartışma yaratan açıklamalarına, Cezayirliler sosyal medyada "Namaz sadece evde değil her yerde kılınır" diye tepki gösterdi.

Cezayir'deki Eğitim Bakanlığının kısa bir süre önce, "Mescid eğitim kurumlarını kapsamaz" gerekçesi ile eğitim kurumlarının içerisinde yeni mescitler yapılmaması ile ilgili kararname yayımladı.

Bin Gabrit, 2014 yılında atanmasından bu yana, Cezayir'deki parti, örgüt ve çevreleri, İslami kimliğinden ayırmaya çalışmasıyla eleştiriliyor.

2016 eğitim yılının başında aynı bakanlık, coğrafya kitaplarına Filistin kelimesi yerine işgalcilerin siyonistlerin adının yazılmasını emretmişti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir