• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
Çin, D.Türkistan`da Tarihi Bir Camiyi Daha Kapattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin işgal yönetimi, Doğu Türkistan`ın Çin sınırındaki serhat şehri Gaziyane (Gaziler Şehri) Kumul`da tarihi bir camiyi daha ibadete kapattı.

Hür Asya Radyosunun haberine göre; cami, yerel turizm otoritelerince "turistik bölgelerin içinde olduğu" gerekçesi ile ibadete kapatıldı. Komünist Parti`ye bağlı ve onun güdümündeki Kumul Dini İşler İdaresi`nin de caminin kapatılmasına sessiz kaldığı bildirildi.

18. yüzyılın başlarında inşa edilen ve haziresinde Kumul Hanlarının de defnedildiği bu tarihi cami Eyidgah Camii olarak biliniyor. Anadolu`da Ulu camilerin karşılığı olan Cuma ve bayram namazlarının eda edildiği merkez camii konumundaki bu tarihi camide Çin yönetimi bir süre önce vakit namazlarının kılınmasını yasaklamıştı.

Yaklaşık 250 yıldan beri aralıklarla da olsa ezanın susmadığı bu camide son uygulamadan sonra ezan sesi susturuldu. Camiyi ziyaret etmek isteyen Müslüman Uygurlar 40 Yuan (yaklaşık 14 TL.) giriş ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Uygur Türklerine ait sosyal medya sitelerine göre, bu yasaklama Müslüman Uygurların büyük tepkisine neden oldu ve caminin tekrar ibadete açılması için güçlü bir kamuoyu baskısı oluşturuldu ancak, yerel makamlar bu konuda suskunluğunu koruyor.
 

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir