• DOLAR 32.565
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2430.476
  • ...
Bir Türlü Allah Diyemiyorlar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Talim ve Terbiye Kurulu`nun `terbiyesinden` geçen ders kitaplarındaki skandallar tükenmiyor. Matematik ve Türkçe kitaplarının ardından bu kez de İlk Öğretim 4. sınıf öğrecilerine okutulmak üzere hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında benzer bir skandala imza atıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından 2011 yılında onaylanan ve 5 yıl süreyle okullarda okutulacağı belirtilen kitabın sözlük bölümünde `Allah` lafzı yerine `ısrarla` Esma-ül Hüsna`da olmayan `Tanrı` kelimesi kullanıldı.

Skandal bununla da bitmedi. Rızık ve Sevap gibi kelimeleri açıklarken şu örneklerde olduğu gibi `İnanılan` ifadesinin kullanılması dikket çekti:

"Rızık: Tanrı`nın herkese verdiğine `inanılan` nimet

Sevap: Tanrı`dan verileceğine `inanılan` ödül..."

Allah`a Tanrı Denir Mi?

Peki yaygın kanaate göre kullanılabilineceğine inanılan `Tanrı` kelimesi `Allah` lafzının yerine kullanılabilir mi? Bu soru on yıllar önce de gündeme gelmiş olacak ki Türkiye`nin en önemli tefsir alimlerinden birisi olan Elmalılı Hamdi Yazır Hocaefendi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bastırılan "Hak Dini Kur`an Dili" isimli tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde şöyle diyor:

"Gerek ismi özel olsun gerek ismi genel, "Allah" ismi celali ile, yine "Allah" tan başka hiçbir mabud anılmamıştır... Mesela "TANRI", "HUDA" isimleri, "Allah" gibi özel isim değildir!. Tanrı; "İLAH", "RAB", "MABUD" gibi genel mana ifade eden kelimelerdir...

Gafillik... Cahillik

Arapça`da "İLAH"ın çoğuluna "ALİHE"; "RAB"bın çoğuluna "ERBAB" denildiği gibi; Farsça`da da "HUDA"nın çoğuluna "HUDAYAN" ve lisanımızda dahi TANRILAR, MABUDLAR, İLAHLAR, RABLAR denmiştir; çünkü bunlar haklıya ve haksıza ıtlak edilmiştir... Halbuki hiç "Allah"LAR denilmemiştir ve denemez!.

 

Böyle bir tabir işitirsek, söyleyenin cehline veya gafletine hamlederiz!.. "TANRI" adı böyle değildir; mabud, ilah gibidir... Batıl mabudlara dahi "TANRI" ismi verilir... Müşrikler birçok tanrılara taparlardı. Filanların tanrıları şöyle, falanların tanrıları şöyledir denilir...

 

Demek ki, "TANRI" genel ismi, "Allah" ismi özelinin eş anlamlısı değildir, en genel bir tabirdir... Binaenaleyh, "Allah" ismi, "TANRI" adı ile tercüme olunamaz!"

(son devir)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir