• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çin, İlk Deprem Uyarı Sistemini Kuruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin medyasında yer alan haberde, ilk kentsel deprem uyarı sisteminin ülkenin güneybatısındaki Sıchuan eyaletinin başşehri Chengdu`da kurulacağı bildirildi. Bölgede ilk etapta 55 deprem erken uyarı istasyonunun bu yıl içinde kurulması planlandığına yer verildi. Japonya ve Meksika`da kurulan erken uyarı sistemlerine benzer nitelikteki uyarı sisteminde, sismik dalgalardan daha hızlı hareket eden radyo dalgaları kullanılacağı ifade edildi.

Haberde, sistemin tam anlamıyla ne zaman aktif hale geleceği belirtilmezken, sistem devreye girdikten sonra, deprem uyarısının televizyon kanalları, internet ve cep telefonları aracılığıyla kamuoyuna duyurulacağı kaydedildi. Öte yandan, deprem öncesi bilgi, hızlı tren ve metro ağlarındaki yetkililere de bildirilerek, potansiyel bir tehlike durumunda demiryolu sistemini durdurabilecek.

Araştırmalar, yıkıcı deprem dalgaları ulaşmadan 2 saniye önce uyarı verilmesi durumunda, depremin yol açacağı ölümlerin yüzde 25 oranında azaltılabileceğini, uyarının 5 saniye önce verilmesi halinde ise ölü sayısının yüzde 80 düşebileceğini ortaya koyuyor.

Depremin yıkıcı dalgalarının gelişinin onlarca saniye önce duyurulması Japonya`da geçen yıl meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremde binlerce hayat kurtarmıştı. Zira hızlı tren ve metrolar depremi önceden algılayarak hızlarını uygun hale getirerek daha büyük felaketleri engellemişti.

(CİHAN) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir