• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Engelsiz Dünyayı Ortaya Çıkarmak Kur`an ve Sünnetin Emridir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Ortopedik Engelliler Derneği, konferans için Batman`a gelen Prof.Dr. Ali Seyyar`ın katılımıyla Villa Park`ta basın toplantısı düzenledi.

 

Villa Park`ta saat: 10.00`da yapılan basın toplantısına yerel ve ulusal basının temsilcileri katıldı.

 

Batman Ortopedik Engelliler Derneği yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısında ilk olarak Batman Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Fatma Zehra Atay söz aldı. Dernek olarak yaptıkları çalışmaları ve projeleri anlatan Atay, \"Asrı Saadette Özürlü Hakları\" konferansı için Batman`a davet ettikleri, alanında uzman Prof.Dr. Ali Seyyar`a sözü vermek istediğini belirterek, katılımlarından dolayı basın mensuplarına teşekkür etti.

 

Prof.Dr. Ali Seyyar, özürlüler dünyasının zannedildiği kadar dar ve monoton bir alan olmadığını kendi içinde işitme engelliler, görme engelliler, ortopedik engelliler, zihinsel engelliler ve akıl ve ruh hastalıkları gibi ileri derecede özürlülüklerinden dolayı, birden fazla özürlülüklerinden dolayı ve yaşlılığa bağlı bakıma muhtaç olabileceği ve bunların kendi aralarında örgütlenemediklerini belirterek, sosyal devlet olarak bunları da koruma kapsamı altına almasını söylediklerini ifade etti.

 

2005 tarihli özürlüler kanununda ilk kez diğer özürlü grupların yanında yeni bir özürlü grubu olarak bakıma muhtaç özürlüleri keşfettiklerini ve bunları sosyal yardım kapsamına aldıklarını dile getiren Prof.Dr. Ali Seyyar, \"Şuan da Türkiye`de 350 binin üzerinde yoksul olmak şartıyla ileri derecede özürlülüğünden dolayı bakıma muhtaç özürlülere her ay asgari ücret üzerinden bakım ödeneği verilmektedir. Bu güzel bir gelişmedir ancak yetersizdir. Yetersiz olmanın sebebi bu kişiler bakıcı aile fertleri nasıl bakım yapacaklarını bilmedikleri yönünden halen stres altındadırlar\" şeklinde konuştu.

 

Özürlüye Bakım Hizmetini Peygamberimiz Yaptırırdı
Seyyar, tarihte Asr-ı Saadetten başlayarak özürlü insanlara verilmiş sosyal hakların yanında onlara evde sosyal bakım hizmetleri ile hizmetlerin yapıldığını vurgulayarak, \"Bu bir insanlık hak ve sosyal hak olduğunu, onun için Türkiye`de yaşayan hangi ırktan, hangi dinden ve hangi etnik mensubiyete bağlı olursa olsun insan olması ve bakıma muhtaç olması evde kaliteli bakım hizmeti alması gerektiğini vurgulamak istiyorum\" dedi.

 

Özürlüye bakım hizmetinin İslam Tarihinin getirmiş olduğu bir hak olduğunu vurgulamak istediğini belirten Seyyar, \"Bu gün bakım hizmetleri Batı dünyasında da bir olgudur. Ama Asr-ı Saadet dediğimiz dönemde Peygamber Efendimizden başlamak suretiyle Peygamberimiz ilk bakım hizmetlerini görme özürlü sahabelerinden olan Abdullah İbni Mektum`a bu hizmeti sunmuştur. Çünkü Camii ile evinin arasında uzak bir mesafenin olduğunu camii cemaatine iştirak edemediğinden dolayı Peygamberimiz ona Hz. Ömer`i ve kendiside topal olan Abdurrahman Bin Affı, refakatçi olarak tayin etmiştir. Bu model henüz Türkiye`de bile yoktur. Bizim dinimiz, yoldaki taşı almakta bile bize sevap verir. Yoldaki taşı almak niçin sevap, çünkü engel teşkil ediyor. Kimin için engel teşkil ediyor başta görme özürlüler için\" ifadelerini kullandı.

 

İnsan Eşrefi Mahlûktur
Engelsiz dünyayı ortaya çıkarmanın hem Kur`an`ın hem Sünnetin emri olduğunu belirten Seyyar, \"Dolayısıyla buradan yola çıkarak özürlülerin haklarını ortaya sermek istiyoruz ve bu alanda ne kadar geri kaldığımızı da vurgulamak istiyoruz. Hem Türkiye`nin sosyal politikalarına, dar alanda özürlüler politikalarına yenilik kazandırmak istiyoruz, hem de bütün Dünya milletlerine sahip oldukları engelli haklarını bu vesileyle söylemek istiyoruz\" dedi.

 

Özürlü vatandaşların adeta ikinci, üçüncü sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü dile getiren Prof.Dr. Seyyar, \"Onların toplum hayatına kazandırılmasına yönelik sosyal politikalar geliştirilmemiş. Onun için biz diyoruz ki insan Eşrefi Mahlûktur. Yani Cenab-ı Hakkın yaratmış olduğu bir varlıktır. Hangi cinsten, hangi dinden ve hangi bedensel özürlüğünden olursa olsun. Dolayısıyla her birimizin onurlu bir şekilde yaşamaya hakkı vardır ve dinimizde bunu emrediyor. Buradaki çağrımız Türkiye`deki bütün bürokratlara olacak, sakın ola ki özürlülerimizi ihmal etmeyin, bütün planlarınızda özürlüleri dahil edin\" şeklinde çağrıda bulundu. (Veysi Demir, M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir