• DOLAR 32.359
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2309.021
  • ...

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Cazibe Merkezleri Destekleme Programı’na sundukları toplam değeri 13 milyon 100 bin lira olan 2 projenin onaylandığını açıkladı.

Yoğun genç nüfusu olmasına rağmen eleman ve girişimci sorununun kentin gelişmesinde en büyük engellerden biri olduğunu belirten Kaya, "İki projenin de temelinde yatan Diyarbakır'ın genç nüfusunun hem girişimcilik ruhunu hem sanayinin ve iş alanlarının ihtiyacını karşılama anlamında bir eğitim programı temelindedir. En önemli özelliklerinden bir tanesi de sivil toplum, kamu ve sanayicinin aynı alanda çalışacağı, hem üreterek hem de kişileri istihdam ederek oluşturacağı bir proje. Bu iki projenin oda katkısıyla birlikte yaklaşık maliyeti 13 milyon 100 bin lira civarında. Bu projeyi cazibe merkezleri destekleme programı kapsamında gerçekleştireceğiz." dedi.

Birinci projenin, Diyarbakır'da girişimci destek merkezi olduğunu müjdeleyen Kaya, "Bu tamamen girişimciliğe hizmet veren bir eğitim merkezi olacak. Burada eğitim salonları, açık ofisler, atölyeler ve eğitim danışmanlığı, mentörlük gibi etkinlikler yapılacak. Tabi ki burada belki de en önemli konulardan birisi bu eğitim daha çok kendi işini kurmak isteyen kadınlara ve gençlere yönelik bir eğitim programı olacak. Burada kişi, girişimciliğe, iş kurma isteğinden başlayarak işini kurana kadar tüm aşamalarında destek verilen bir sistem, program geliştiriyoruz. Aynı zamanda yeni fikri olanlara iş olanağı açma boyutu da var. Birinci projemizde yılda bin genç insanımızı ve kadınımızı bu programdan yararlandırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"500 insanımızı yazılım ve tasarım programlarında yetiştireceğiz"

Projelerinin devamı hakkında bilgileri aktaran Kaya, "İkinci projemiz, sanayi mektebi ve tasarımı mektebidir. Burada inşaat, tekstil, mobilya, reklam tasarımı sektörü ve idari hizmetler gibi konularda yazılım ve tasarım desteği vermeyi hedefliyoruz. Buradaki hedefimiz 500 insanımızı yazılım ve tasarım programlarında yetiştireceğiz. İnşaat, tekstil, mobilya dışında da kentin ihtiyacı olan her sektörün tasarım ve eğitimini vereceğiz. Bu anlamda özellikle kentimizdeki gençlerimizin, insanımızın, girişimcilerimizin ve sistemini oturtmuş firmalarımızın, işletmelerimizin yararlanabileceği bir yapı oluşturacağız." şeklinde konuştu.

Kaya, "Yılda en az bin 500 kişiyi geliştirerek hem mevcut işletmelerimizin gelişmesini sağlarız hem de gençlerimizin girişimcilik ve tasarım eğitimlerini alarak istediği konularda, hem de varsa yeni buluşlarıyla burada tanışarak atölye ve açık ofisler dediğimiz alanlarda buluşarak yeni buluşlarını değerlendireceğiz. Yeni buluşlarını da hem patent ve haklarını koruyacak bir sistem oluşturacağız hem de bunu inovasyon denilen yeni ürüne ulaşıncaya kadar desteğini devam ettireceğiz." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral iki proje için hazırlanan protokolü imzaladı.

İmza törenine DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, yönetim kurulu ve meclis üyeleri, , İŞKUR, Dicle Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tekstil OSB ve STK temsilcileri katıldı. (Ramazan Zeren – İLKHA)