• DOLAR 32.592
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2510.01
  • ...
 Annan, Moskova`ya Gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ria Novosti`ya göre kaynak, "Annan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov`la 16 Temmuz`da bir araya gelecek. Görüşmede mevcut gelişmeler ve sorunun çözümü ile ilgili konular ele alınacak." dedi. Suriye lideri Beşşar Esed yönetimine desteğini sürdüren Moskova, askeri bir müdahaleye yol açacak Güvenlik Konseyi tasarısına karşı çıkmaya devam ediyor.

Suriye ile yeni askeri kontrat imzalamayacaklarını açıklayan Moskova, Tartus`da bulunan askeri üssüne savaş gemilerini gönderdi. Askeri tatbikat çerçevesinde gemilerin harekete geçtiğini, herhangi bir mühimmat taşınmadığını açıklayan Rusya, Esed`in dışarıda tutulduğu çözüm önerisine yanaşmıyor.

Hafta başından bu yana muhalif gruplardan onlarca isim Esed`siz çözüm için Rusya`yı ikna etmeye çalıştı. Suriye`de yaşananın muhalefetle yönetim arasında bir sorun olmadığı, Sovyetler Birliği`nin dağılmasının ardından yapılana benzer bir "devrim" gerçekleştiğini savunan muhalif isimler, Rusya`ya rejime sağladığı destek nedeni ile Suriye halkını kaybedebileceği uyarısı yaptı.

Bölgedeki ekonomik ve siyasi çıkarlarını kaybetme endişesini taşıyan Moskova, krizin çözümünde daha yumuşak bir geçişe yeşil ışık yakıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`e göre ise yaşananlar, ekonomik kriz nedeni ile zor durumda olan batılı ülkelerin kaynaklar üzerinde yeni nüfuz mücadelesinden ibaret.

Rusya`nın da desteği ile kabul edilen, ateşkesin sağlanması ve siyasi diyalog sürecinin başlanmasını öngören 6 maddeden oluşan Annan planı yerine getirilemiyor. Suriye`de şiddet her geçen gün tırmanırken ölü sayısı 15 bini geçmiş durumda. BM`de gündeme alınmaya çalışılan, askeri müdahaleye izin verecek yeni yaptırım paketini Moskova veto edeceğini açıkladı. Annan`ın Moskova`da gündeme alacağı çözüm paketinde neler olacağı merakla bekleniyor.

cihan


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir