• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...

SİİRT - Japonya Dış Ticaret Örgütü, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören`in girişimleriyle çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla Siirt`te çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

 

Dicle Kalkınma Ajansı`ndan (DİKA) yapılan açıklamada, Japonya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini geliştirmek amacıyla Siirt`te çeşitli temaslarda bulunan Japonya Dış Ticaret Örgütü, Japonya Ekonomi Bakanlığına bağlı yarı resmi bir devlet kuruluşu olduğu belirtildi.

 

Açıklamada, \"Bu kapsamda kurulmuş olan JETRO İstanbul Ofisi, Japonya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, Japon KOBİ`lerinin Türkiye`deki faaliyetlerini arttırmak ve Japon firmalarını Türkiye pazarına çekmek amacıyla Japon firmalarını bilgilendirmektedir. Japon firmaları da dahil birçok yabancı firmanın sadece İstanbul ve çevresini, bu bölgelerdeki sektörleri iyi bildiklerini, ancak Türkiye`nin geri kalanıyla ilgili pek fikirleri olmamaktadır. Ofis Siirt`e yaptığı gezi kapsamında Japon firmalarına Siirt`i tanıtmak, Siirt`teki iş alanları ile potansiyel sektörleri öne çıkarmak amacıyla kendi sektörlerinde lider olmuş Japon firmalarını bir araya getirmek olduğunu\" kaydedildi.

 

Siirt Fıstığı ve Pervari Balına Özel Yer Vereceğiz
Siirt`te çeşitli temaslarda bulunan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Siirt Yatırım Destek Ofisini ziyaret ederek yatırımlar konusunda bilgi aldı. Japonya Dış Ticaret Teşkilatı Genel Müdürü NaohikoYamaguchi, bu ziyarette Siirt`te hangi yatırımların yapılabileceği konusunda ön araştırmalar yaptıklarını söyledi. Yamaguchi, \"Siirt`in Enerji ve Tarım konusunda büyük potansiyeli olduğunu biliyoruz. Japon yatırımcılara yönelik hazırladığımız bültenlerde Siirt Fıstığı ve Pervari Balına özel yer vereceğiz. Bu yıl içerisinde Siirt`te Japon yatırımcıların da yer alacağı bir ziyaret daha gerçekleştireceğiz. Amacımız Japonya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım hacmini arttırmaktır\" diye konuştu.

 

İlimiz Çok Ciddi Bir Yatırım Alanı Konumunda
AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören ise, Türkiye`de yatırım yapan yabancı işadamlarının dikkatini Siirt`e çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, \"Bir süreden beri yakın temasta bulunduğumuz Japonya Dış Ticaret Teşkilatı Genel Müdürü NaohikoYamaguchi`yi Siirt`e davet ederek, Siirtli İşadamları ile tanıştırmak istedik. İki günden beri Siirt`in Sanayi ve Ticaret potansiyeli hakkında konuklarımıza bilgiler aktarıyoruz. Siirt`in Maden, Enerji ve Tarım ürünleri konusunda çok büyük potansiyeli var. Artık bu potansiyeli vatandaşlarımıza yansıtmak istiyoruz\" dedi.

 

Çalışmalarına hız vermiş olduklarını söyleyen Ören, \"Siirt fıstığı, Zivzik Narı ve Pervari Balı ile Tarım ürünleri konusunda büyük zenginliğimiz var. Ayrıca bahçelerimizde meyve, sebze yetişiyor. Bunların yanı sıra hayvancılık da çok iyi bir yatırım alanı. Son yıllarda Tarımsal Sanayi alanında önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Güneş Enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ilimiz çok ciddi bir yatırım alanı konumunda. Bununla birlikte İlimiz, inanç Turizminde de büyük potansiyel barındırıyor. Tillo ve Veysel Karani ile İnanç Turizmi alanında ciddi bir potansiyelimiz var. Dolayısıyla herkesi Siirt`te yatırım yapmaya bir kez daha davet ediyoruz\" diye konuştu.
Heyet çeşitli kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirmiş olduğu görüşmelerin ardından, bu yıl içerisinde Japon yatırımcılarla birlikte ziyaret etmek üzere Siirt`ten ayrıldı. (M. Fatih Akgül - İLKHA)