• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Siyonist İsrail`e Sert Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrailli insan hakları örgütü B`Tselem`den Jessica Montell, İsrail hükümetinin Filistinli sivilleri korumak için siyasi irade göstermediğini belirtti.

Basın toplantısı düzenleyen Montell ve diğer insan hakları savunucuları, Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddetinin az olmadığını, Yahudi yerleşimcilerin istedikleri yerleri ele geçirmek için Filistinlileri bu bölgelerden uzaklaştırma yoluna gittiğini ya da İsrail ordusunu yerleşim birimlerine karşı bir eylemden caydırmak için saldırılar düzenlediklerini ifade etti.

Aşırıcı yerleşimcilerin 2008 yılında ``Paha biçme`` adı altında bir kampanya başlatarak, İsrail ordusunun yerleşimcilere ya da yasa dışı inşa edilen konutlara saldırılarına karşılık Filistinlilere ve onların mülklerine saldırı düzenlemeye başladığı kaydedildi.

Montell, militan yerleşimcilerin cezasız kaldığı için cesaretlendirildiğini, İsrail`in Filistinlileri bu yerleşimcilerden korumaya öncelik vermediğini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği`nden Matthias Behnke de İsrailli yasa yürütücü kurumların olaylara yerinde müdahale etmediğini belirtti.

İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev ise İsrail`in yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasını reddetti.

İsrailli yerleşimcilerin son olarak hafta sonu Yanun köyündeki Filistinli çobanlara saldırdığı, bölgeden kaçmaları için çobanları dövdüğü kaydedildi.


Batı Şeria ve Doğu Kudüs`te yaklaşık 500 bin İsrailli yaşıyor.

BM rakamlarına göre, yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırı sayısı 2009`da 168 iken 2011`de 411`e yükseldi. 2012`nin ilk yarısında ise 154 saldırı düzenlendi. Batı Şeria`da son 18 ayda 10 cami kundaklandı ya da camilere duvar yazıları yazıldı.

Son 10 yılda İsrail polisine Filistinlilerden 352 şikayet geldiği, 250`siyle ilgili soruşturma açıldığı ancak sadece 29`undan netice alındığı da bildirildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir