• DOLAR 32.377
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2325.606
  • ...
Almanya`da Dönerci Cinayetlerinde Bir İstifa Daha
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya`da 8`i Türkiye vatandaşı 10 kişinin aşırı sağcılar tarafından öldürülmesiyle ilgili cinayetlerin araştırmasında hata yapan Saksonya Eyaleti Anayasa Koruma Dairesi Başkanı Reinhard Boos istifa etti. Boss`dan önce iki üst düzey Alman yetkili, bu cinayetlerden dolayı istifa etmek zorunda kalmıştı.

Almanya`da 2000-2007 yılları arasında 8`i Türkiye vatandaşı 10 kişinin öldürülmesiyle suçlanan aşırı sağcı ``Nasyonal Sosyalist Yeraltı`` (NSU) adlı terör hücresiyle ilgili cinayetlerin araştırmasındaki hatalardan dolayı Saksonya Eyaleti Anayasa Koruma Dairesi Başkanı Reinhard Boos görevinden istifa etti.

`Dönerci cinayetleri` soruşturmasındaki hata ve eksiklikler nedeniyle daha önce Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm ve Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Sippel istifa etmişlerdi.

Saksonya İçişleri Bakanı Markus Ulbig, Boos`un 1 Ağustos itibariyle görev yerinin değiştirilmesini talep ettiğini söyledi.

Saksonya İçişleri Bakanı Ulbig, Saksonya Eyaleti`nin Anayasayı Koruma Dairesi`ndeki bazı çalışanlarının görevlerini bilerek suistimal ettiklerini belirtti.

Federal Anayasayı Koruma Dairesi`nin 1998`in sonunda yapılan telefon dinlenmeleri ile ilgili bazı tutanakların yeni ortaya çıktığı belirtilirken, Ulbig, daha önce Saksonya`nın konuyla ilgili tüm belgeleri verdiğini ifade etmişti.

Söz konusu telefon dinlenmeleriyle ilgili bilgilerin Eylet Meclisi Araştırma Komisyonu`nda yer aldığı, ancak bu konuda Saksonya Eyaleti`nin Anayasayı Koruma Dairesi`nde bu tutanakların bulunmasının yeni bir bilgi olduğu kaydedildi.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI
Eyaletin Anayasayı Koruma Dairesi`nin çalışanları hakkında bu olaydan dolayı disiplin soruşturması başlatıldığı da belirtildi.

Saksonya İçişleri Bakanı Ulbig, Boos`un kendisine, olaydan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ve hayal kırıklığı yaşadığını, görevini bu şartlar altından gerekli güven içinde sürdüremeyeceğini söylediğini ifade etti.

Almanya`daki terör hücresi National Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetlerinin soruşturulması kapsamında daha önce Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) Başkanı Heinz Fromm, 31 Temmuz 2012 tarihi itibariyle emekliye sevk edilmesini istemiş, Thüringen Eyaleti`nin Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Sippel görevinden alınarak emekliye sevk edilmişti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir