• DOLAR 32.414
  • EURO 35.705
  • ALTIN 2324.93
  • ...
MARDİN- MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla gündeme ilişkin değerlendirme toplantısı yaptı.

Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar \" Genelde iki ayda bir yaptığımız basınla istişare toplantımıza katıldığınız için basınımızın güzide temsilcilerine teşekkür ediyorum. Son aylarda meydana gelen olaylar hakkında görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz ve bu olaylar hakkında MÜSİAD`ın görüşlerini sizinle görüşmek istiyoruz.\" dedi.

Dündar, \" Yakın zamanda yürürlüğe giren 3. yargı paketinin toplumda olumlu bir hava yarattığını gözlemliyor yeni düzenlemeyle hukuki mağduriyetlerin minimize edileceğini umuyoruz. Özellikle elektrik kaçağı suçlarının hırsızlık kapsamından çıkarılması, uzun tutukluluk sürelerinin düşürülmesi, adli bürokrasinin daha hızlı karar verme olanağına sahip olması olumlu gelişmelerdir. Seçilmiş, tutuklu milletvekillerinin de bu kapsamda yararlanarak tahliye edilmesi ve toplumsal barışımıza bir katkı sunması temennimizdir.\" dedi.

SURİYE İLİŞKİLER DÜZELTİLMELİ
Suriye ile ilişkilerimizin tekrar olumlu yönde seyretmesi için tarafların sağduyulu davranmaları gerektiğinin belirten Dündar, \"Düşürülen uçağımızın düşürülme nedeninin ve şeklinin iki taraf açısından net bir şekilde ortaya konulması gerekmektedir. Suriye rejiminin yürüttüğü mevcut politikayla Türkiye ile sağlıklı ilişkiler geliştirilebilmesi mümkün görülmemekte, ancak düşürülen uçağımızın da savaş çığırtkanlığı yapanlara malzeme edilmemesi gerekmektedir diye düşünüyoruz.

Kürtçenin ve bunun yanında diğer ana dillerin seçmeli ders olarak ilköğretim kurumlarında öğretilecek olması çok büyük ve olumlu bir gelişmedir. Ancak anadilde öğrenimin tek başına sorunlarımıza çare olabileceğine ihtimal vermemekte, ana dilde eğitiminde mutlaka topluma kazandırılması gerektiğini savunmaktayız. Öyle ki MÜSİAD Genel Merkezinin hazırladığı anayasa önerisinde ana dilde eğitimin bir hak olarak vatandaşa sağlanması önerilmektedir.\" dedi.

Dündar Türk Ticaret Kanununda yapılan değişikliklerin olumlu olduğunu ancak adaptasyon sürecinin biraz zorlu geçeceğini, GAP Eylem Planı Revizyon çalışmalarının olumlu yönde seyrettiğini Yeni Teşvik sisteminin detaylarının yavaş yavaş açıklanmasıyla 6. bölge olan ilimizde ekonomik bir hareket sağlayacağını düşündüğünü dile getirdi. Vergi, SGK, Elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmasının düşünülmesinin de olumlu olacağını söyledi.

Dündar \" Genel Merkezimizin en son yayınladığı araştırma raporlarından olan Orta Gelir Tuzağı başlıklı raporda milli gelirin sürekli artma trendinde olması gerektiği açıkça dile getirilmiştir. Orta Gelir Tuzağına düşen bazı ülkelerde (Tayland- Filipinler vb.) yıllık kişi başı milli gelir yıldan yıla çok az artış göstererek ya da artmayarak seyretmekte bu da bu ülkelerin ekonomilerinde sıkıntılara neden olmaktadır. Kısaca 25 bin dolar kişi başı milli geliri olan Türkiye`nin milli gelirinin her yıl artma eğiliminde olması ve artması ekonomimiz için hayati bir olgudur.

MÜSİAD üyelerinin kendi alanlarıyla ilgili bilgi vermelerinin ardından basın mensuplarının sorularına verilen cevaplarla toplantı sona erdi. Samimi ortamda geçen toplantının ardından katılımcılar hep beraber yemeğe geçtiler. (Masum Erden-İLKHA)