• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2507.188
  • ...
Srebrenitsa… Dünya Var Oldukça Unutulmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Srebrenitsa katliamının üzerinden tam 17 yıl geçmesine rağmen yapılan katliamın izleri ne akıllardan silinebildi ne de topraktan… Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı sonrası ilk büyük ve toplu katliamı Sırplar Bosna Hersek`te yaptı. Dünyanın gözleri önünde Bosna Hersek`te 300 bin insan katledildi. Sistematik bir şekilde namuslar çiğnendi. En acı olanı da tam savaş bitti bitecek derken 11 Temmuz 1995`te 10 bin 700 kişinin toplu bir şekilde Bosna`nın Srebrenitsa kentinde katledilmesiydi. Srebrenitsa`da gerçekleştirilen vahşet, katliam ve soykırımın üzerinden tam 17 yıl geçti. Bosna`da her sene yüzlerce cesede ait kemikler bulunuyor. DNA testlerinden geçiriliyor ve ailelere teslim edilerek defnediliyor. Bu acının yıllar geçse de ne unutulması ve ne de unutturulması mümkün olabilir.

ÖLÜM YÜRÜYÜŞÜNE 10 BİN KİŞİ KATILDI
On binden fazla Müslüman Boşnak`ın katledildiği olaylar sırasında yaklaşık 15 bin kişi ise ormanların içinden geçen patikalardan kaçarak Sırp askerlerden kurtulmayı başarmıştı. Soykırımdan kaçan kurbanların orman yolundan Tuzla kentine ulaşmak üzere kullandığı güzergahta her yıl yapılan ölüm yürüyüşü, bu yıl da Türkiye`den ve dünyanın değişik yerlerinden gelen yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 110 kilometrelik parkurdaki yürüyüşe katılan binlerce kişi, 16 yıl firarın ardından geçen yıl Mayıs ayında yakalanan Ratko Mladiç`in soykırımdan yargılandığı ancak bir türlü sonuçlandırılmayan dava sürecine tepki gösteriyor.

SREBRENİTSA KATLİAMI BM`NİN KONTROLÜNDE GERÇEKLEŞTİ
Bosna`daki katliamların en korkunç ve büyük olanı Srebrenitsa kentinde 10 binden fazla Boşnak Müslüman`ın katledilmesi olayıdır. Bosna`nın doğusunda bulunan ve nispeten daha izole bir bölgede bulunan Srebrenitsa`nın savaş öncesinde %75`i Müslüman Boşnak olmak üzere 24 bin civarı nüfusu bulunmaktaydı. BM`nin \"Korunaklı Bölge\" olarak ilan ettiği altı bölgeden (Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Srebrinitsa, Tuzla) biri olan Srebrenitsa`nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de bölgeye mülteci akını yaşanmış ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa`da toplanmıştı. Srebrenitsa`daki Boşnak erkek ve 14 yaş üstü çocuklar, Bosnalı Sırpların generali Ratko Mladiç`e bağlı birliklerce sığındıkları Birleşmiş Milletler`e bağlı Hollandalı askerlerin elinden alınarak otobüslere ve kamyonlara doldurulup, götürüldükleri ormanlık alanlarda, kapatıldıkları fabrikalarda katledildi. Cenazeleri ise toplu mezarlara gömüldü. Srebrenitsa yakınlarında bulunan 13 ayrı toplu mezarda binlerce Boşnak erkeğe ait cesetler bulundu. Günümüze kadar da Srebrenitsa`da veya başka bölgelerde katledilenlerin cesetlerine ait kemikler bulunmaya devam ediyor.

BM, SIRPLARLA ORTAK HAREKET ETTİ
Bosna`da yaşanan akıl almaz cürümler için Birleşmiş Milletler de (BM) iğrenç yüzünü göstermişti. Bölgeye barış gücü olarak giden; ama Sırpların düzenlediği tecavüz partilerine katılan BM askerleri, güvenli bölge olarak ilan edilen Srebrenitsa`da iğrenç yüzünü açık bir şekilde tüm dünyaya göstermişti. Bosna`da Sırpların uyguladığı teröre destek veren BM, işlenen savaş suçlarına ve katliamlara karşı hiçbir zaman etkili bir tutum sergilemeyerek adeta Sırpların ortağı gibi hareket etti. Bütün bunlar yapılırken BM hiçbir şey yapmamış, hatta Müslümanların Sırplara karşı tam da toparlandığı bir zamanda silah ambargosu uygulayarak Sırpları ödüllendirmişti. (Mehmet Özcan - İLKHA )

Bu haberler de ilginizi çekebilir