• DOLAR 32.482
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2437.229
  • ...
Kur`an ve sünnete dayalı aile modeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İDSB tarafından Endonezya`da düzenlenen Uluslararası Aile Konferansı sonuç bildirgesinde “Modern kültürün ürettiği sorunları bertaraf etmek için Kur`an ve Sünnete dayalı bir aile modeli imkanı sağlayan sosyal politikalar hayata geçirilsin. Fakirliğin, tefrikanın ve cehaletin çözümü için problemlerin çözümü aileden başlatılsın. STK`lar bu yönde hükümetleri yönlendirsin, kadın politikaları aileyi temellerinden sarsmasın. Evliliği teşvik edip boşanmalara engel olalım” önerileri getirildi.

Endonezya-Bandung`da düzenlenen ve 15 ülkeden 150 STK temsilcisi, ilim adamı, akademisyen ve bürokratın katıldığı “İslam Dünyasında Aile Sorunları: Genel Bakış” konulu Uluslararası Aile Konferansı`nın bildirgesi açıklandı. Bildirgede ailenin karşılaştığı bütün güçlüklere vurgu yapılırken çözüm yolları konusunda da önemli tekliflerde bulunuldu. Konferansı İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) düzenlemişti. İşte problemler ve çözüm yolları:

KUR`AN VE SÜNNETE DAYALI BİR AİLE MODELİ

¥ Aile, sağlıklı birey ve toplumlar için alternatifi olmayan en önemli kurumdur. Bütün kadim din ve kültürlerin kabul ettiği bu önemin günümüzde de fark edilmesini ve aile birliğinin desteklenmesini bekliyoruz.

¥ Aile kurumunu tehdit eden modern kültürün ürettiği problemlerin bertaraf edilebilmesi ve ailenin güçlendirilmesi için; Kur`an ve sünnete dayalı aile modeline imkan sağlayan sosyal politikaların hayata geçirilmesini teklif ediyoruz.

¥ Çekirdek aile yapısından kaynaklanan problemlerin giderilebilmesi için akrabalık bağlarının güçlendirilmesini önemsiyor; bu bağlamda sıla-i rahim kültürünün ihyası için STK`ların ve hükümetlerin ortak projeler geliştirmesini talep ediyoruz.

¥ İslam dünyasının fakirlik, tefrika, cehalet gibi problemlerinin çözümünün aileden başlatılması gerektiğini düşünüyoruz.

¥ İslam ülkelerinin, ailenin korunmasına ve güçlendirilmesine yönelik sosyo-ekonomik politikalar geliştirmelerini; İDSB gibi şemsiye kuruluşlar başta olmak üzere STK`ların bu konuda hükümetleri yönlendirici çalışmalar yapmalarını talep ediyoruz.

¥ Şehir planlaması yapılırken, fiziksel ve sosyal çevrenin, aile hayatına elverişli şekilde oluşturulması hususunda resmi ve sivil kurumların ortak çalışmalar yapmasını tavsiye ediyoruz.

¥ Yeni neslin bio-psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen kitle iletişim araçlarını, duyarlı davranmaya; aile değerlerine saygılı ve aile birliğini özendirici yayınlar yapmaya davet ediyoruz.

¥ İzlenen kadın politikalarının ve kadının sosyal hayattaki rolünün; onun, eşi ve çocuklarıyla ilişkisi başta olmak üzere ailedeki temel vazifelerini engellemeyecek şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz.

¥ Bütün aile üyelerinin sosyal güvenceye kavuşturulmasının önemini, özellikle çocuk, yaşlı ve özürlü gibi bakıma muhtaç üyeye sahip ailelere ilave destekler verilmesi gerektiğini vurguluyoruz.

¥ Evliliğin teşvik edilmesi, kolaylaştırılması, aile üyelerinin evlilik öncesinde ve sonrasında eğitilmesi, ailenin manevi açıdan desteklenmesi için İslam ülkeleri arasında ortak programlar geliştirilmesini öneriyoruz.

¥ Çocuğun, ailenin benimsediği değerler doğrultusunda yetiştirilmesinin önündeki her türlü engelin kaldırılması için kanuni düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz.

¥ Boşanmanın ve yol açacağı yıkıcı etkilerin en aza indirilebilmesi için geleneksel hakemlik kurumunun canlandırılması ve aile danışma merkezleri gibi sosyal mekanizmaların yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyoruz.

Aksa`nın, Gazze`nin ve Keşmir`in kurtuluşu ‘aile`dedir
Uluslararası Aile Konferansı`nın yol haritası hakkında gazetemize bilgi veren İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir, İslam dünyasının var olan pek çok probleminin çözüm yolunun aile kurumunun güçlendirilmesi ile halledilebileceğini söyledi. İşbilir, “Eğer bir gün Selahaddin Eyyûbi gibi, Fatih Sultan Mehmet gibi mihver şahsiyetlerin ümmet-i Muhammedi birleştirmesini; Mescid-i Aksa`nın, Gazze`nin, Keşmir`in, Doğu Türkistan`ın, Patani`nin, Çeçenistan`ın, Bağdat`ın, Kabil`in hürriyetine kavuşmasını istiyorsak bunun yolu, aileleri birer irfan mektebi haline getirmekten, sağlıklı, mutlu ama şuurlu aileler tesis etmekten geçiyor” dedi.

İstibdat ve korkunun değil, hürriyet ve cesaretin hakim olduğu aileler kurmakla dertlerimize deva olunacağını anlatan İDSB Genel Koordinatörü İşbilir, şunları kaydetti: “Debdebe ve gururun değil, tevazu ve vakarın bireylerinde göründüğü aileler sıkıntılarımızın çözüm noktası. Bunun için İDSB Aile Konferanslarını başlattık. Konferans her yıl yapılacak. Derinliği ve çapı artacak. Önümüzdeki on yıl İslam dünyasının birlik arayışı ile geçecek. İDSB olarak bizim misyonumuz bu arayışın hem süratli hem istikametli olması ve hedefine ulaşması için gayret göstermekten başka bir şey değil.”

YENİ AKİT

Bu haberler de ilginizi çekebilir