• DOLAR 32.561
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2427.871
  • ...
El Fetih`in Lider Kadrosundan Hasan Öldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin`deki Fetih hareketinin ileri gelenlerinden ve Yasir Arafat`ın önemli elemanlarından Hani el-Hasan bugün (6 Temmuz Cuma) sabah Ürdün`ün başkenti Amman`da vefat etti.

Fetih`in aynı zamanda Merkez Konseyi`nin eski üyelerinden ve örgüt adına değişik etkinliklere katılmış olan Hani el-Hasan 73 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hani el-Hasan aynı zamanda örgütün Avrupa`daki ilk hücresini oluşturarak Batı`ya açılması faaliyetlerini de başlatan kişi olarak bilinmektedir. 1960`lı yıllarda bu yöndeki ilk faaliyetlerini Almanya`da Hail Abdülhamid ile birlikte başlatmıştı.

Örgütün diplomatik alandaki gizli faaliyetlerini de organize etmesiyle öne çıkan el-Hasan aynı zamanda Arafat`ın sır deposu olarak bilinen kişiydi. Lider Arafat`ın en güvendiği kişilerden olan Hani el-Hasan ona karşı vefakârlığında da kusur etmemeye çalışmıştı. Fakat bütün bu özelliklerine rağmen Arafat`ın 1993`te başlattığı Oslo sürecine itiraz eden ve siyonist işgal devletiyle anlaşma yapılmasını onaylamasına rağmen imzalanan anlaşmalarda verilen tavizlere karşı çıkan biri olarak biliniyordu.

Siyonist işgal devletiyle yakın ilişkilere giren ve güvenlik anlaşmaları imzalayarak Filistin direnişine darbe faaliyetleri başlatan Mahmud Abbas`la ilişkileri ise iyi değildi ve onun politikasına muhalefet eden cephe içinde yer alıyordu. 2007 yılında Abbas`la arasındaki muhalefet ve ciddi tartışma sonrasında yürüttüğü müsteşarlık görevinden azledilmişti. Abbas`la arasındaki derin ihtilafta, Muhammed Dahlan`ın örgüt içindeki kirli işlerinin önüne geçmediği ve onun ABD ve İsrail` hesabına yürüttüğü karanlık faaliyetleri engellemediği iddiasıyla yaptığı sert eleştiriler etkili olmuştu.

Filistin davasının öne çıkan isimleri arasında yer alan Hani el-Hasan 1939`da Hayfa`da dünyaya gelmişti. Almanya`da mühendislik tahsili yaptı. Rusya`da enformasyon alanında doktora öğrenimini tamamladı. 1995`de Gazze`ye dönerek Fetih`te Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ve Arafat`ın özel danışmanlığı görevini üstlendi.

Fetih örgütünde değişik görevlerde bulundu. Son görevi de Merkez Komite başkan yardımcılığıydı.

filistinhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir