• DOLAR 32.534
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2425.42
  • ...
`3 Bin Kişiye Tahliye Umudu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Baro Başkanı Av.Yusuf Tanrıseven 3.Yargı paketinin yasallaşması nedeniyle basın açıklaması yaparak, 3 bin kişinin cezalarının yarı yarıya düştüğünü kaydetti.

Tanrıseven, Mecliste önceki gün kabul edilen 3.Yargı paketinin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasıyla birlikte ile bölgemizde pek çok kişiyi ilgilendiren TCK`nın 220. maddesinin değiştirildiğini hatırlatarak, "Batman başta olmak üzere bölgedeki pek çok ilde yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı veya bu gösterilerde taş ya da slogan attığı için daha önce örgüt üyesi gibi cezalandırılanların cezalarına yarı oranına varan indirimler geldi." dedi.

Üç Binden Fazla Kişinin Cezası Yarı Yarıya Düşecek
Önceki düzenlemeye göre mahkemelerin Yargıtay`ın emsal kararı nedeniyle adeta kanunu zorlayarak yürüyüşe katıldıkları, taş veya slogan attıkları gerekçesiyle insanlara işlenen suç ile orantısız bir şekilde 6 yıl 3 aydan başlayarak 9 yıla varan cezalar verildiğini belirten Tanrıseven, "Yeni düzenlemeyle bu konu, kanunda belirli hale getirildi ve mahkemeye cezayı yarı oranına kadar indirme yetkisi verildi." dedi.

Bölgemizde bu suçtan dolayı ceza alan veya mahkemesi devam eden 3 binden fazla insanın olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Tanrıseven, "Daha önce ceza alarak cezası kesinleşenlerin bir an önce yasadan faydalanmak için ceza aldıkları mahkemeye dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Başvuruların ardından veya mahkemece resen yapılacak inceleme neticesinde ceza alanların durumu gözden geçirilerek verilen cezalar yeni yasaya göre indirime tabi tutularak yeniden belirlenecek. Yasa bu yönüyle bir nevi cezanın kısmi affı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Tutuklama Yerine Adli Kontrol
3.Yargı paketi ile getirilen diğer bir düzenlemenin de tutuklama kararı verilmesinin zorlaştırılması ve gerekçeli yazılmasının zorunluluğu olduğunu vurgulayan Tanrıseven, "Yeni düzenlemeye göre her olayda tutuklamaya ilişkin somut gerekçeler gösterilmek zorunda. Mahkemeler artık yuvarlak cümlelerle tutuklama kararı veremeyecek. Ayrıca tutuklama kararı yerine daha insancıl olan adli kontrol mekanizmasının uygulanabilmesi için, adli kontrol verilmesinde cezanın üst sınırı kaldırıldı. Artık mahkemeler telafisi imkansız zararlara sebebiyet verebilecek ve çok ağır bir yaptırım olan tutuklama kararını ancak son çare olarak verebilecek. Bunun yerine daha önce çok fazla uygulama olanağı bulamayan adli kontrol yaptırımlarından birinin uygulanması kararını daha rahat verebilecek." şeklinde açıklamada bulundu.

Tutuklu Avukatlar, Milletvekilleri ve Belediye Başkanları Tahliye Edilmeli
Açıklamasının devamında Tanrıseven, bu düzenlemeyle tutuklu bulunan başta avukatlar, milletvekilleri ve belediye başkanları olmak üzere pek çok kişi için tahliye umudunun doğduğunu belirterek, "Mesleğini icra eden avukatların, halkın oyuyla seçilen milletvekilleri ve belediye başkanlarının cezaevinde olması eskiden beri kamu vicdanını yaralıyordu. İnşallah mahkemeler, halkın iradesini temsil eden Meclisin kendilerine verdiği mesajı doğru algılar ve kaçma ihtimali bulunmayan pek çok kişiyi tahliye ederler." temennisinde bulundu.

Kaçak Elektrik Ve Su Kullanımına Yeni Düzenleme Geldi
3.yargı paketindeki bir diğer düzenleme de bölgemizde yoğun olarak görülen kaçak elektrik, su veya doğalgaz kullananları yakından ilgilendirdiğini dile getiren Tanrıseven, "Yeni düzenlemeye göre kaçak elektrik, su veya doğalgaz kullandığı tespit edilen kişiler, soruşturma tamamlanmadan önce kurumun zararını tamamen ödedikleri takdirde haklarında dava açılmayacak. Haklarında dava açıldıktan sonra, fakat mahkemece hüküm verilmeden önce kurumun zararını ödeyenlerin cezaları ise üçte birine kadar indirilecek. Bir kişi en fazla iki kez bu haktan yararlanabilecek. Öte yandan suçun cezasının alt sınırı da bir yıla indirildi" ifadelerine yer verdi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir