• DOLAR 32.576
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.726
  • ...
Van`daki Bombalı Saldırı Dosyası Yeniden Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çelik`in sözlerini ihbar olarak kabul eden başsavcı vekilliği, 17 yıl önce kapanan dosyayı raftan indirdi. Soruşturma 1995`te `somut delil ve failler bulunamadığı` gerekçesiyle dava aşamasına geçmeden kapanmıştı. Başsavcı Vekili Halil Yılar, soruşturmanın genişletilmesi ve iddiaların araştırılması için Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Canavcı`yı görevlendirdi. İddia sahibi ve suçlanan kişilerin ifadelerinin alınması bekleniyor. Olay yeri inceleme tutanaklarında imzası bulunan kamu görevlilerinin de tanık olarak gösterilebileceği belirtiliyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik`in, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi`nde öğretim üyesi olduğu 1995`te dönemin valisi Mahmut Yılbaş tarafından odasına bomba koydurulduğunu açıklaması gündemi sarsmıştı. Yılbaş`ın, iddialara cevap vermesi gerektiğini söyleyen Çelik, "Dava açsa da bütün bu pislikler ortaya çıksa. Söylediklerim aynı zamanda suç duyurusu niteliğindedir. Cumhuriyet savcıları kendiliğinden harekete geçmeli. Mesele olgunlaşsın, müruruzamana uğramadıysa dava açmayı düşünüyorum." diye konuşmuştu.

Üç gün aradan sonra sessizliğini bozan Yılbaş ise kendisinin Çelik`in odasına bomba koydurmadığını kaydetmiş, olayı dahi hatırlamadığını savunmuştu. Hüseyin Çelik`i milletvekili olunca tanıdığını belirterek, "Üniversiteden tanımıyordum. Olayı araştıracağım. Yetkililerden olayla ilgili vukuat raporunu isteyeceğim." ifadelerini kullanmıştı.

Çelik`in iddiasını ihbar olarak kabul eden Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği de harekete geçti. Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Halil Yılar, faili bulunamadığı için yıllardır rafta bekletilen soruşturma dosyasını raftan indirerek incelemeye aldı. Olayın ardından çekilen fotoğraflar, olay yeri inceleme tutanakları, krokiler ile Hüseyin Çelik`e ve tanıklara ait ifadelerin yer aldığı soruşturma dosyasında, `somut delil ve failleri bulunmadığı` gerekçesiyle dava açılamadığını belirleyen Yılar, soruşturmanın genişletilmesi ve iddiaların araştırılması için Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Canavcı`yı görevlendirdi. Savcı Canavcı`nın dosyayı inceledikten sonra iddia sahibi ve suçlanan kişilerin ifadelerini alması bekleniyor. Ayrıca dosya kapsamında olay yeri inceleme tutanaklarında imzası bulunan kamu görevlilerinin de tanık olarak gösterilebilecekleri belirtildi.

Öte yandan Mahmut Yılbaş`ın abisini öldürttüğünü öne süren Van Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, Hüseyin Çelik davasında müdahil olmak istediklerini açıkladı. Abisinin öldürüldüğü olayda da failin bulunamadığını anlatan Alpaslan, "O dönemde Mahmut Yılbaş ile ağabeyim Şevket Alpaslan arasında onlarca sürtüşme vardı. Yılbaş, kesinlikle bu olayın arkasında, bunu çok iyi biliyoruz." iddiasında bulundu.
 

zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir