• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
HABER MRK -Hazırlıklarına 3 yıl önce başlanan, profesyonel yazılımcılar yanında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi danışmanlığında tamamlanan \"Gıda Havuzu\" projesinin ilk ayağı olan Elbirkoop, geçtiğimiz ay Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın onayıyla faaliyetlerine başladı.

Gıda ve tarım sektörünün en önemli sorunlarından biri olan tarla ile sofra arasındaki makasın en aza indirilmesi yanında, Türkiye`nin Gıda Ambarını oluşturan alternatif bir pazaryerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gıda ticaretinde yer alan üretici, satıcı, sanayici, aracı ve nihayetinde tüketicinin, internet platformu üzerinden kooperatife ortak olarak buluştuğu sistem, tüm tarafları aynı havuzda buluşturmaktadır.

Gıda Havuzu projesi, tüm ortaklarına sağladığı fiyat ajantajları yanında kooperatifin Türkiye çapında oluşturduğu, kar amacı gütmeyen lojistik destek hizmetleriyle nakliye, laboratuvar hizmetleri, ekspertiz ve danışmanlık hizmetlerini en uygun maliyetle kolay ulaşılabilir hale getirmektedir.

Sistemde yer alan standart satış yöntemleri yanında spot satışlar, alış-satış ihaleleri ve takas havuzları sayesinde tüm ürünlerin satışının hedeflendiği bir pazaryeri oluşmaktadır.

Gerçek satışlar üzerinden oluşan fiyat baremleri an ve an sistemden takip edilebilecek, üreticinin satış fiyatlarını belirlemesinde veya gelecek yılın üretim planlamasını yaparken önemli bir data oluşturacak. Yapılan ticaretin tamamı banka sistemi üzerinden takip edilerek, gıda ticaretindeki diğer önemli sorunlardan biri olan ödeme güvenliği sağlanacak.

AB uyum süreci çerçevesinde şart koşulan \"Entegre Ürün Yönetimi\" ve \"İzlenebilir Tarım\" uygulamalarına uygun altyapı ve karekod sistemiyle, \"ürün künyeleme\" ve \"akredite ortak\" kavramları projenin en önemli farklılıklarındandır. Bu sayede güvenilir gıdanın sofraya ulaşımındaki tüm süreçlerde kooperatif etkin rol oynamaktadır.

Kooperatif ortaklarına yönelik oluşturulan destek fonları yanında, hasat dışı dönemlerde performansa dayalı ek gelir olanakları sağlanmaktadır.

Türkiye`nin internet tabanlı ilk yeni nesil kooperatifi olan Elbirkoop`a Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticiler ile gıda ticareti yapan esnaf, market, manav, aktar, gıda işleyen sanayiciler, hazır gıda üreticileri, tarımsal girdi üreten sanayiciler ortak olabilecek.

Kooperatif merkez yapılanmasını tamamlayan \"Gıda Havuzu Güçbirliği Platformu\", yurt genelinde Gıda Tarım İl Ajansları yapılanmasını sürdürmekte olup, toplam sayı 50 merkeze ulaştığında, sistem ticarete açılacaktır.

Gıda ticaretinin yeni adresi olan www.gidahavuzu.com Türkiye genelinde girişimci çözüm ortaklarını ve kooperatif ortaklarını bekliyor. (İLKHA)