• DOLAR 32.569
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2435.785
  • ...
Latin Devrimleri Arap Baharı İçin Model Olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

‘Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’ için geldiği İstanbul`a gelen Şili eski Devlet Başkanı Michelle Bachelet, Şili’de devlet başkanı Salvador Allende’nin General Pinochet tarafından devrilmesinin ardından yaşanan dikta döneminde işkence gören eski devlet başkanı ülkesinin acı bir süreçten geçtiğini ancak sonunda demokrasinin kazandığını anlattı.

Birleşmiş Milletler Kadın Platformu’nun ilk genel sekreteri olan Bachelet Latin Amerika ülkelerindeki diktatörlüklerin yıkılmasının ardından demokrasiye geçiş sürecinin Arap dünyasındaki isyanlar için bir model olabileceğini vurguladı.

Bachelet, ``Arap dünyasında yaşanan olaylara baktığımızda insanların taleplerinin temelinde eşitlik ve özgürlük var. Mısır’a gittim insanlarla, hükümettekilerle, kadın örgütleriyle konuştum. Başardıkları ile gerçekten gurur duyuyorlar çünkü değişmez sanılan bir şeyi değiştirdiler. Ancak asıl mücadele şimdi başlıyor. Ne yöne gideceklerine karar vermeliler. Sadece Mısır ya da Tunus değil, gösterilerin sürdüğü bütün ülkeler için bu geçerli. Bu ülkelerdeki insanlar bize de modeli soruyorlar, anlamaya çalışıyorlar ve bu çok güzel bir şey. Çünkü kendi geleceklerini kurmaya çalışıyorlar.

Benim söyleyebileceğim en önemli şey demokrasiyle ilgili. Demokrasi sadece seçme özgürlüğü değildir, çoğunluğun istediği değildir. Bir toplumdaki herkesin eşit olması ve herkesin toplumun bir parçası olarak kabul edilmesidir. Kadın, erkek, din, ırk ayrımı yapmadan bu böyle olmalı. Bizlerin yaşadıkları Arap dünyası içinde ilginç bir model olabilir. Tabi ki başka deneyimlerden de yararlanmalılar. Mesela Güney Afrika’ya, Portekiz’e, İspanya’ya bakmalılar, otokratik rejimlerin nasıl değiştiğini ve daha sonra neler yaşandığını anlamaya çalışmalılar. Hepimiz değişim süreçlerinde hatalar yaptık ve bunlardan ders aldık. Sonuçta bir kez yapılmış hataları tekrarlamaya gerek yok.

Bachelet devrimcilerin karşılaşacakları en büyük zorlukların başında ekonominin geldiğini belirterek ``Demokrasiye geçtiğinizde insanlar ekonomik olarak değişimleri görmezlerle inançlarını yitirebiliyorlar. Dinamik bir ekonominizin olması, halkınızın refah seviyesinin yükselmesi ve krizlerle baş edebilmeniz çok önemli. Bunun içinde siyasi partilerin katılımı ve ortak bir ekonomi programı çok işe yarayabilir. Ayrıca kadınlar bütün gösterilerde, protestolarda erkeklerle omuz omuzaydı. Değişim sürecinde, demokratikleşmede de omuz omuza olmalılar`` dedi.

ntvmsnbc


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir