• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İsveç`ten Silah Satışında Rekor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSVEÇ - İsveç silah ticareti adeta patladı. Geçen yıl kişi başına düşen silah satışı rakamlarında, İsveç dünya lideri oldu. Dagens Nyheter`in haberine göre, silah satışındaki artış önümüzdeki yıllarda devam edeceğinin sinyali İsviçre`nin şimdiden satılan 22 tane savaş uçağından belli olduğunu yazdı.

İsviçre parlamentosunun onayladığı uçak alımında, İsveç 22 adet JAS Gripen adlı savaş uçaklarını önümüzdeki günlerde teslim edecek. Uçaklardan elde edilecek gelirin 22 Milyar kron olduğu bildirildi.

Özellikle sağ koalisyon partilerinin 2000 yıllarından itibaren hükümet olmasıyla silah satışında yüzde 350 artış olduğunu bildiren yetkililer, 2010 yılında İsveç`in 13, 7 milyar kronluk silah ticareti yaptığını kaydetti.

İsveç 55 ülkeye silah satarken, şuanda savaşını fiilen devam ettiği fakir ülkelere de silah satması dikkat çekilen başka bir ayrıntı olarak istatistiklerde yer aldı. Ayrıca dünyada demokrasinin bulunmadığı fakir ülkelere en çok silah satan ülkeler sıralamasında Belçika, İngiltere, Fransa, ABD`nin ardından 5. sırada yer aldı.

Silah ticaretinin patlamasını 11 Eylül olayının ardından politikacıların söylem değiştirmesine bağlayan İsveç Barış konseyi başkanı Anna Ek, İsveçli politikacıların, refah düzeyini yükseltmek ve işsizliğe çare bulmak için başka ülkelerde savaş çıkmasını şevkle beklediğini ifade etti.

İsveç`te yaşayan milyonlarca kişinin İsveç`i barış elçisi gibi gördüğünü ifade eden Ek, bu durumun gerçek olmadığını savaş olan bölgelerde İsveç silahlarının kullanıldığını söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir