• DOLAR 32.602
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2498.204
  • ...
Mısır Mahkemesi Polis ve Askerlere Sakalı Yasakladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Riyad Makayev / Doğruhaber
 
Mısır İçişleri Bakanlığı son bir hafta içerisinde sakal uzattıkları gerekçesi ile 100`den fazla polis hakkında soruşturma başlatırken, bir emniyet müdürü sakal bıraktığı gerekçesi ile soruşturma sonucu açığa alındı.

Mısır`da dini inançları gereği sakal bırakmak isteyen polis memurları, daha önce sosyal paylaşım sitesi Facebook`tan "Sakal bırakmak istiyoruz" kampanyası başlatmıştı.

"Ben sakallı bir polisim" adı altında Facebook`ta grup oluşturan polis memurları, kendilerine bazı subayların da destek verdiğini ileri sürerek, sakal bırakmanın İslami bir gelenek olduğunu belirttiler.

İNGİLTERE VE ALMANYA`YI ÖRNEK GÖSTERDİLER

Sakal bırakmak isteyen polis memurları, bu konuda bazı Avrupa ülkelerinin uygulamalarını örnek göstererek İçişleri Bakanlığı`nın taleplerine olumlu yanıt vermesini istiyorlar. Polisler, İngiltere ve Almanya`da sakallı polislerin görev yapabildiğini savunarak, sakal bırakmanın bir özgürlük olduğunu, Mısır İçişleri Bakanlığı`nın da Avrupa`yı örnek alarak bu hakkı kendilerine tanımasını talep ettiler.

Polislerin bu isteklerine Selefi gruplar kısmen destek verirken, ülkedeki en büyük siyasi grup olan Müslüman Kardeşler, konu ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Mısır İçişleri Bakanlığı Polis Akademileri Yönetmeliği`ne göre, polis memurları sakal bırakamıyorlar ve saç uzatamıyorlar. Söz konusu yönetmelik polislere bakımlı ve temiz olmayı zorunlu kılarken, Mısırlı polis ve askerlere bıyık bırakmak serbest. Mısır Müftüsü Ali Cuma, benzer bir tartışmadan dolayı 2005 yılında verdiği fetvada, İslam`da sakal bırakmak mecburiyeti bulunmadığını söylemişti.

MAHKEME POLİS VE ASKERLERE SAKAL VE SAÇ UZATMAYI YASAKLADI
Mısır Haber Ajansı MENA’nın verdiği bilgilere göre, Mısır İçişleri Bakanlığın polis ve askerlere sakal ve uzun saç yasaklayan kararını onayladı. Mısır Mahkemesi İçişleri Bakanlığın aldığı kararı doğru buldu.

Daha önce, bir grup polis bu kararı tersine çevirmek için Mısır İçişleri Bakanı Mohamed Ibrahim’e karşı bir dava açmışlardı. Polisler, sakal gerçek bir Müslüman’ın zorunlu bir niteliği olduğuna inanıyoruz, demişlerdi. Mahkeme, bu konuyu ele almış ve İçişleri Bakanlığı`nın kararının yasal olduğu sonucuna vardı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir