• DOLAR 32.602
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2501.223
  • ...
`Az Gelişmiş` Tabirine Davutoğlu`ndan Öneri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşmesinde de kendisine bu düşünceyi aktardıklarını belirten Davutoğlu, bu ismin yerine "daha pozitif ve bu ülkelerin potansiyelini göz ardı etmeyen" bir isim olabileceğini ifade etti.

Konferans kapsamında düzenlenen Türkiye - İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Fakirliğin Azaltılmasında Üretim Kapasiteleri İnşası adlı forumda yaptığı konuşmada yeni isim önerisi olarak "potansiyel kalkınan ülkeler" veya "geleceğin kalkınmış ülkeleri" gibi isimler olabileceğini belirtti.

Bunun için de bazı ülkelerden örnekler veren Bakan Davutoğlu, en az gelişmiş ülkeler arasında yer alan Bangladeş`in bir zamanlar ticaretin merkezi olan bir ülke olduğunu söyledi. Ayrıca Nepal`in de gelenek ve tarihin köklü ülkelerinden biri olduğunu belirtti. Afrika`dan da Mali ve Senegal gibi ülkeleri örnek veren Davutoğlu, sadece ekonomik göstergelere bakarak isim vermek yerine geleneğin, tarihin ve medeniyetin de göz önünde bulundurulabileceğini ifade etti.

En az gelişmiş ülkeler için "Bütün bu ülkeler bizim ülkelerimiz, kaderleri bizim kaderlerimiz." diyen Davutoğlu, Türkiye olarak sadece en az gelişmiş ülkeler konferansına ev sahipliği yapmadıklarını, ayrıca kendilerini bu toplumların bir parçası olarak gördüklerini ifade etti.

İKT İÇERİSİNDE EN FAKİRLER DE VAR EN ZENGİNLER DE

Konuşmasında en az gelişmiş ülkeler arasında yer alan İKT üyesi ülkelere de değinen Davutoğlu, İKT ülkeleri arasında en zengin ülke de en fakir ülke de bulunduğuna dikkat çekti. İKT ülkelerinin neredeyse yarısının en az gelişmiş ülkeler arasında olduğunu söyleyen Davutoğlu, ülkeler arasındaki bu açığın kapatılması gerektiğini dile getirdi.

Ardından Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in (s.a.s) "Komşusu açken tok yatan bizden değildir." hadisini söyleyen Davutoğlu, "Komşu Müslüman ülkemiz açken biz yatağımızda uyuyamayız." dedi. Bu yüzden harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, İslam ülkelerinin büyük kısmının açlık sorunuyla, fakirlikle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İslam ülkelerindeki nüfusun yarıya yakını kırsal alanda yaşadığından dolayı tarıma ayrı bir önem verilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, bu alanda kalkınma projelerine ağırlık verilmesi gerektiğine değindi.

Türkiye`nin bu tür girişimleri desteklemeyi sürdüreceğini ifade eden Ahmet Davutoğlu, stratejik kararlar almanın zamanının geldiğini kaydetti. Bakan Davutoğu, "Ülkeler için yeni bir ekonomik sınır kurulmasının zamanının geldiğini düşünüyoruz." diye ekledi.

48 EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKEDEN 21`İ MÜSLÜMAN

Aynı forumda konuşan İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da 48 en az gelişmiş ülkeden 21`inin İKT üyesi olduğuna dikkat çekti. İhsanoğlu, konuşmasında düşük ve eşit olmayan gelir dağılımı gibi genel sorunlara çözüm bulmak için kapasite inşası programlarının başlatıldığı 2005 yılında kabul edilen 10 Yıllık Kalkınma Planı`nı vurguladı.

Forumun, İslam ülkelerinde sosyal ve popüler ayaklanmaların yaşandığı ve ekonomik alanda daha önce hiç olmadığı kadar acil çözümlerin istendiği kritik bir dönemde gerçekleştirildiğine işaret eden İhsanoğlu, İKT ülkelerinin fakirlik, açlık, sağlık hizmetlerinden yoksunluk, gençlerin işsizliği, cinsiyet ayrımcılığı, sosyal ve siyasi çatışmalar gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. İKT Genel Sekreteri, teşkilat bünyesinde bunun için bazı programlar kurulduğunu kaydetti.

İNSANİ KALKINMA HER EVE HER BİREYE ULAŞMALI

Diğer yandan İKT ülkelerinin petrol ve doğalgaz gibi doğal kaynakların çok zengin olduğu bir bölgede yaşamakta olduğuna dikkat çeken İhsanoğlu, insani kalkınmanın her eve ve her bireye ulaşması gerektiğini dile getirdi.

İhsanoğlu son olarak İKT ülkeleri arasındaki ticareti 2015`te yüzde 20`ye çıkarma hedefinin ulaşılabilir bir hedef olduğunu söyledi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir