• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
Görmez - Bartholomeos Biraraya Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’ne gelen Mehmet Görmez, Patrik Bartholomeos ile görüşmeye devam ediyor. Sohbet ortamında geçen görüşmede Bartholomeos, “Büyük sevinç büyük onur veriyorsunuz. Jestiniz için zatı alinize çok teşekkür ederiz. Bu nezaketiniz ve jestiniz için hepimiz patrikhanede çok çok memnunuz. Sizi uzaktan da olsa takip ediyoruz. İcraatınızı yaptığınız güzel işleri söylediğiniz güzel sözleri takdirle takip ediyoruz. Bu arada ruhban okulumuzun da tekrar açılması doğrultusunda yaptığınız açıklamaları memnuniyetle izliyoruz ve size şükranlarımızı arz ediyoruz.” dedi.

Mehmet Görmez de şu açıklamalarda bulundu: “Aslında gecikmiş bir ziyaret. Çünkü geçen sene Ramazan öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’mızı ziyaret ettiniz. Hem ‘hayırlı olsun’ dileklerinizi ilettiniz, hem de Ramazanı tebrik ettiniz. Bizi de davet ettiniz. Bizim de davetinize geç icabet etmek bir kusurdur aslında. Ancak 1 yıl sonra bu davete icabet etmiş bulunuyoruz. Bugün sizleri ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Çeşitli vesilelerle muhtelif toplantılarda bir araya geliyoruz. Daha önceki başkanlarımızla da sıkça görüşmelerinizin olduğunu biliyorum. Ancak bizzat mekanınızda sizi ziyaret ederek görüş teatisinde bulunmak istedim. Hem ülkemizin –ki asırlarca birlikte vatan kıldığımız bu topraklarda ortak konularımızı görüşmek, hem de özellikle Ortodoks dünyasındaki Müslümanları, İslam dünyasındaki Ortodoks Hristiyanların durumlarını birlikte ele almak istedik. Sadece bu bir defaya mahsus olmak üzere değil sık sık bir araya gelerek konuşmamız gerektiğini düşünüyorum.”

BARTHOLOMEOS: SICAKTA ORUÇ TUTMAK ZORDUR, ALLAH KUVVET VERSİN

Görüşmede Beraat Kandilini kutlayan Bartholomeos, “Dünkü kandilinizi kutluyoruz. Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan ayınızı sıhhat ve afiyetle geçirmenizi diliyoruz, dua ediyoruz. Mutlu bayramlar şimdiden. Biliyoruz ki Ramazan ayı yaz sezonunun içinde rastladığı zaman oruç tutmak biraz daha zordur ama Allah size kuvvet versin.” dedi. Araya giren Görmez de, “Sevabı da daha çoktur.” Şeklinde konuştu. Bartholomeos ise, “Doğru” karşılığını verdi

Viyana’da katıldığı bir toplantıdan bahseden Prof. Dr. Görmez, “Avusturya – Macaristan imparatorluğunun İslam’ı resmen kabulünün 100. yıl törenlerine Cumhurbaşkanı Sayın Fisher de katıldı. Oradaki konuşmamda şunu ifade ettim; eğer biz bu tür kabullerin törenlerini yapacak olursak 100. yıl değil 500. hatta 700. yıllarını kutlamamız gerekir. Aslında bu bizim ortak tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin çok büyük bir rüçhaniyeti. Onu asla kaybetmememiz lazım. Kaybetmemek için de bu buluşmaları, bu görüşmeleri daha da sıklaştırmamız gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMEDE VANİLYALI SAKIZ İKRAM EDİLDİ

Öte yandan görüşmede ‘beyaz tatlı’ tabir edilen vanilyalı sakız ikram edildi. Görüşmede söz alan Bartholomeos, “Viyana’da yeni bir dinler arası toplantısı olacak. Kasım ayının sonlarına doğru. Yanılmıyorsam Suudi Arabistan Kralı da hazır bulunacak ya da temsilci gönderecek. Bu konferansın hazırlanmasında Suudi Arabistan önemli bir rol üstlenmiş durumdadır. Ben de davetliyim. İnşallah orada buluşuruz.” dedi. Görmez de, kendisinin de o toplantıya davetli olduğunu hatırlattı.

cihan

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir