• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
`Türk Dil Treni` Karaman`a Ulaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KARAMAN -Çeşitli üniversitelerden yaklaşık 200 öğrencinin yer aldığı treni, Karaman Garı`nda Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile diğer yetkililer karşıladı. Üniversite öğrencileriyle tek tek selamlaşan Vali Kahraman, Karamanoğlu Mehmet Bey`i canlandıran tiyatrocu Ahmet Yenilmez`e, Türkçeye sahip çıktıklarını belirtti.


Karamanoğlu Mehmet Bey`in ünlü Türkçe fermanı ilanını n canlandırılmasının ardından Vali Kahraman, burada yaptığı konuşmada, 734. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında İstanbul Haydarpaşa Garı`ndan çıkan Türk Dil Treni`nin Karaman`a ulaştığını belirterek, yolculuklarında kendilerini yalnız bırakmayan Bilecik ve Eskişehirli yöneticilere teşekkür etti.


Bir toplumu değerlendirirken dilini, bir dili değerlendirirken o dilin konuşulduğu toplumun ölçü alındığını ifade eden Vali Kahraman, dilin bir milletin şahsiyetini, sosyal, kültürel ve tarihi kimliğini ifade ettiğini vurguladı. Bir milleti anlamak, onun iç dünyasına girebilmek için onun dilini bilmek gerektiğine işaret eden Kahraman, her toplumun, ruhunu kelimelere işlediğini, kelimelerin de bir milletin yaşadığı hayatın şahidi olduğunu belirtti.


"Türkçe bizim tarihimizdir, ecdadımızın yaşadığı hayatın şahididir" diyen Kahraman, şunları kaydetti:
"Orta Asya`dan bugüne kadar yaşadığımız her şey, attığım ız her adım, acılarımız ve sevinçlerimiz, karşılığını Türkçede bulmuştur. Fermanıyla Türkçeyi onurlandıran Karamanoğlu Mehmet Bey, şiirleriyle tüm dünyaya öğütleyen Yunus Emre, Türkiye Cumhuriyeti`nin temel felsefesini `yurtta sulh, cihanda sulh` sözüyle özetleyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu medeniyetin sözcüleridir. Onlar bu millete dair söz söylerken aslında bu milletin özünü dillendirmişlerdir."
Vali Kahraman, Türk Dil Bayramı`nın amacının, milletin sözünü ve özünü yaşatma çabası, bu sorumluluğu daima taze ve canlı tutma isteği olduğunu ifade etti.


Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu da Türk Dil Bayramı`yla Türkç enin zenginliğinin anlatılacağını belirtti.
Türkçenin, grameri ve sistemi bakımından dünyadaki en önemli beşinci dil olduğunu anlatan Uğurlu, çeşitli üniversitelerden gelen Türkoloji öğrencilerinin, bayram kapsamında Türkçenin bugünkü problemlerini görüşeceklerini kaydetti.
AK Parti Karaman Milletvekili Lütfü Elvan da önümüzdeki yüz yıl ve dönemin, Türkiye`nin ve Türkçenin hakim olduğu bir dönem haline gelmesi temennisinde bulundu.


AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, 734 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey`in meşalesini yaktığı Türkçe kervanında bugün 200 milyondan fazla insanın Türkçe konuştuğunu belirterek, Türkçenin en güçlü dönemini yaşadığını kaydetti.
MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış da bayram etkinliklerinin Karaman ve Türkiye için önemli olduğunu belirterek, Türkçenin yanına ikinci bir dil isteyenlere Karaman`dan en anlamlı cevabın verildiğini kaydetti. Eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü, bayramın düzenlenmesinde emeği ge çenlere teşekkür etti.


Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu kız halk oyunları ekibi ve mehter takımının konserinin ardından Vali Kahraman ve beraberindekiler, Konya-Karaman arasında sefer yapacak hızlı trenin deneme sürüşüne katıldı.

http://www.netgazete.com/Resources/2011/5/11/777261_5.gif

http://www.netgazete.com/Resources/2011/5/11/777261_2.gif

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir