• DOLAR 32.501
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2476.552
  • ...
227 Bin Kişiye Kaçak Elektrik Affı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

`Elektrik hırsızlığı` gerekçesiyle yargılanan ya da kovuşturma aşamasında olan 227 bin aboneye af yolu açıldı.

Meclis`te kabul edilen 3`üncü yargı paketinde, `elektrik hırsızlığı` yaptığı gerekçesiyle yargılanan ya da kovuşturma aşamasında bulunan 227 bin aboneye af yolu açıldı. Yasanın, `elektrik hırsızlığı` nedeniyle abonelere kesilen 2 milyar TL`lik cezanın tahsilatını da hızlandırması bekleniyor.

127 BİN DAVA AÇILDI

Daha önce elektrik hırsızlığında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis öngörülüyordu. Bu süre, 3. yargı paketi ile 1-3 yıl olarak yeniden belirlendi. Yasaya göre `elektrik hırsızlığı` gerekçesiyle yargılanan ya da kovuşturma aşamasında bulunan aboneler de bu işlemden doğan maddi zararı öderlerse hapisten kurtulacak. Halen elektrik hırsızlığı gerekçesiyle 127 bin aboneye açılan dava sürüyor. TEDAŞ`tan üst düzey bir yetkili, 100 bin abone hakkında da `elektrik hırsızlığı`ndan adli kovuşturma yapıldığını belirterek, "Bölgelerden alınan bilgilere göre en az 50 bin en fazla 100 bin abone için kaçak elektrik nedeniyle adli soruşturmanın sürdüğünü söyleyebiliriz" dedi. 2003-2011 döneminde elektrik hırsızlığı yapan abonelere, 2.5-2.6 milyar TL`lik ceza tahakkuk ettirildi. TEDAŞ, bunun ancak 590 milyon lirasını tahsil edebildi. Binlerce abone cezaları yargıya taşımış durumda.

2 MİLYAR TL`LİK TAHSİLAT HIZLANABİLİR

Enerji sektörü uzmanları, affın tahsilatı hızlandırabileceğine işaret ederek, "Abonelerin bu aftan yararlanması halinde en az 2 milyar TL`lik bir tahsilat gündeme gelebilir" dedi. Uzmanlar, yasayla elektrik hırsızlığına uygulanan cezaların da düşürüldüğünü belirterek, "Daha önce elektrik hırsızlığında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu. Bu süre, 1-3 yıl olarak yeniden belirlendi. Aslında, ekonomik suça ekonomik ceza verilmesi daha doğru bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Ancak, Türkiye`de çok farklı dinamikler söz konusu" diye konuştu.

Habertürk
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir