• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...
Kriz kapıda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü`nün (DIW) tahminlerine göre, Euro krizinin Alman ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi beklenenden çok daha ağır olacak. Enstitü`nün konjonktür araştırmaları uzmanı Ferdinand Fichter, Euro Bölgesi`ndeki krizin Almanya`ya da ulaştığını söyledi. DIW`in yaz tahmin raporunu tanıtan Fichtner, "Almanya`nın ekonomik büyüme hızı bu ve önümüzdeki yıllarda son iki yılın oldukça gerisine düşecek", dedi. Enstitü`nün tahminlerine göre Alman ekonomisi bu yıl yüzde bir, 2013 yılında ise yüzde 1,9 oranında büyüyecek. İlkbahar raporunda 2012 yılı büyüme hızı %2,4 olarak tahmin edilmekteydi.

Ferdinand Fichter, Euro krizinin tahmin edilenden çok daha uzun bir süre ekonomik konjonktür üzerinde frenleyici etki yapacağını ve son Avrupa Birliği zirvesinde alınan kararların da bu durumu değiştirmeyeceğini ifade etti. 2012 yılında Alman ekonomisinin hız kesmesi ve bu durumun istihdam piyasası üzerinde de olumsuz etkide bulunması bekleniyor. Kalkınmanın eşiğindeki ülkelerde ise yılın ikinci yarısında büyüme hızının aratacağı tahmin ediliyor. DIW uzmanı Fichtner sanayi ülkelerinde büyüme umudunun sönmeye yüz tuttuğunu, ABD`de de önümüzdeki yıl izlenmesi beklenen tasarruf politikasının büyüme hızını olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Özel tüketim ekonomiyi kurtaracak

Euro Bölgesi`nin yoğun daralma sürecine girmesini beklediklerini belirten Fichtner Avrupa`nın güneyindeki ülkelerin dış yardımlarla ayakta duran ekonomik branşlarının tasfiye edileceğini, Yunan kamu sektörü daralırken, İspanya`da da bazı bankaların kapanabileceğini ve yapısal değişimin sürmesini beklediklerini söyledi. DIW, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl %0,4 oranında daralacağını, 2013 yılında da sadece %0,6 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Ekonomistlerin tahminlerine göre genç sanayi ülkelerindeki pozitif büyüme Alman ihraç mallarına olan talebi arttıracak, inşaatçılıkta da ekonomiyi canlandırıcı yatırımlar yapılacak. Alman ekonomisinin en önemli dayanağı ise artan reel gelirlerle özel hanelerin tüketim harcamaları olacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir