• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Muhalifler Misrata Havaalanını Ele Geçirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Görgü tanıkları, yüzlerce isyancının sokaklarda kutlama yaptığını söylüyor. Kaddafi`ye bağlı güçlerin geride bıraktıkları tankların yakıldığı da, Misrata`dan gelen haberler arasında.

Büyük oranda hükümet güçlerinin kontrolünde olan Misrata kentine yönelik bombardıman haftalardır sürüyordu.

Libya`nın batısındaki Misrata, ülkenin en büyük üçüncü kenti. Kentin limanı, son dönemde sivillere yönelik yardımların aktarılması ve yaralıların tahliyesi açısından büyük önem kazanmıştı.

Libya`nın başkenti Trablus`ta da patlamalar duyulduğu bildiriliyor.

NATO da daha önce savaş uçaklarının, Libya`da yürütülen operasyonun komutasını devraldığı Mart ayı sonundan bu yana yaklaşık 6 bin sorti gerçekleştirdiklerini açıklamıştı.

İttifakın hava saldırıları, isyancıların Libya`nın doğusunda mezvilerini güçlendirmelerini sağladı.

Ancak gözlemciler, bu saldırıların Muammer Kaddafi`nin Libya`nın batısındaki etkinliğine ne kadar zarar verdiğinin belli olmadığını söylüyor.

AB Bingazi`de büro açmak istiyor

Öte yandan Avrupa Birliği, Libya`nın en büyük ikinci kenti olan isyancıların kontrolündeki Bingazi`de büro açmayı planlıyor.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton

Ashton, `Kaddafi iktidardan ayrılmalıdır` dedi.

Bu yöndeki açıklama, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton`dan geldi.

Catherine Ashton Avrupa Parlamentosu`nda yaptığı konuşmada, açmak istedikleri büronun, Libyalı isyancıların oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey`e desteği kolaylaştıracağını söyledi.

Ashton ayrıca, Libyalı isyancılara verecekleri desteğin, güvenlik koşullarını düzeltme ve sivil toplum kuruluşları oluşturma konusunda yardımcı olmayı da içerdiğini belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi, "Eğitim, sağlık ve sınır güvenliği gibi konularda yardımcı olmayı hedefliyoruz" dedi.

Catherine Ashton konuşmasında ayrıca Avrupa Birliği`nin, Libya lideri Muammer Kaddafi`nin görevi bırakmasına yönelik çağrısını da tekrarladı.

Ashton, "Kaddafi iktidardan ayrılmalıdır, rejimine son vermelidir." dedi.

Libya`da isyancıların oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey`i, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında sadece Fransa ve İtalya tanıyor.

bbcturkce


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir