• DOLAR 32.563
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2423.749
  • ...
Irak`ta Türkmen Siyasetinde Yeni Yapılanma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Bilgay Duman, geçtiğimiz hafta Irak Türkmen Meclisi toplantısında alınan kararları değerlendirdi. Irak Türkmen Cephesi`nin yönetim kurulu, idari yapılanması ve teşkilat yapısı, taslak aşamasında olan yeni Irak siyasi partiler yasasına göre şekillendirilmeye çalıştığını belirten Duman, bu kapsamda ITC`nin yeniden organize edileceğini kaydetti.

ITC Başkanı Saddettin Ergeç, görevini milletvekili ve ITC Kerkük İl Başkanı Erşat Salihi`ye devretmiş ve Ergeç`in Irak Türkmen Cephesi`nin onursal başkanı olarak devam edeceği açıklanmıştı. Başkan değişikliğiyle birlikte Irak Türkmen Cephesi`nin yeni kurultayı yapılana kadar çalışmaları yürütecek olan yeni bir yönetim kurulu oluşturuldu.

ORSAM Uzmanı Bilgay Duman, "Irak Türkmen Cephesi`nin yeni isimlerine bakıldığında Irak`taki Türkmen varlığının yaşadığı coğrafyanın/vilayetlerin tamamını kapsadığı ve Türkmenlerin hassasiyetlerine göre şekillendiği söylenebilir. Diyala`dan Erbil`e Telafer`den Kerkük`e kadar Türkmenlerin yaşadığı her bölgeden bir isim yönetim kurulu ve merkez komisyonda yer almaktadır. Ayrıca Türkmeneli Partisi ve Türkmen Adalet Partisi gibi Türkmen siyasi partileri arasında oldukça etkili olan partilerin başkan yardımcıları Ali Mehdi ve Hasan Turan`ın da Irak Türkmen Cephesi bünyesine katılması önemlidir." ifadelerini kullandı.

Yönetim değişikliğiyle beraber, Irak Türkmen Cephesi`nin idari ve yönetim yapılanmasında da değişikliğe gidiyor. Irak Türkmen Meclisi`nin, Irak Türkmen Cephesi`nin bünyesinden çıkarılarak, bütün Türkmen kuruluşlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor. Duman, "Bu değişikliğin Türkmenlerin kendilerini ilgilendiren konularda ortak ve bağımsız karar alma sürecine katkı yapacağı ve Türkmen Meclisi`nin giderek Türkmen politikasına yön verir duruma getirebileceği düşünülmektedir." yorumunu yaptı.

Bilgay Duman, Türkmen siyasetinde bu değişiklikleri şöyle değerlendirdi: "Sonuç olarak, çok çabuk ve tepkisel değişiklik gösteren Irak siyasetine Türkmenlerin de ayak uydurmaya çalıştığı değerlendirilmektedir. Önümüzdeki süreç içerisinde taslak halindeki Irak siyasi partiler yasasının çıkmadan önce Türkmenlerin de bu sürece ayak uydurması, Türkmen siyasi hareketinin çağ atlamaya çalıştığının göstergesi olarak nitelendirmek mümkündür. Zira daha önce Türkmen siyasi hareketi incelendiğinde, Türkmenlerin Irak`taki siyasi gelişmeleri geriden takip ettiği görülecektir. Ancak Türkmen siyasetindeki dönüşümle birlikte Türkmenlerin artık öngörülü hareket ettiği ve Türkmen siyasetinin proaktif politikalar ürettiği bir sürece doğru evrildikleri söylenebilir. Yine de Türkmenler açısından bu dönüşüm önemli olmak birlikte, dönüşümden daha da önemlisinin bunun devamlılığının sağlanması olduğu düşünülmektedir. Bu açıdan Türkmenlerin dikkatli ve kademeli bir düşünceyle hareket edip, ortak uzlaşıyla alınacak uzun vadeli çözümler üretici politikalar izlemesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir."

AA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir