• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ekonomi Topluluğuna üye öğrenciler tarafından, "Alternatif Formdaki İkili Anlaşmaların Çok Taraflı Serbest Ticaret Hedefine Etkileri: Serbest Ticaret Bölgesi ve Gümrük Birliği" konulu seminer düzenlendi.
 
Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen seminere, Kanada Ryerson Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halis Murat Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
 
"Serbest ticaret bölgesi esnek bir yapıya sahiptir" diye konuşan Doç. Dr. Yıldız, serbest ticaret bölgesini desteklemenin gümrük birliğini desteklemekten daha mantıklı olduğunu ifade etti.
 
Dünya ticaret örgütünün serbest ticarete ulaşma hedefinin olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yıldız, "İki ülke serbest ticaret bölgesi kurduğunda üçüncü ülkeyle de kurma olasılığı var. Gümrük birliği kurulduğunda ise Türkiye`nin de dahil olduğu Avrupa Birliği ortak gümrük tarifesi uyguluyoruz. O yüzden ülkelerin elindeki o bağımsız yeni anlaşmalar kurmak yeteneğini elinden almış oluyor gümrük birliği. Bu önemli bir fark" şeklinde konuştu.
 
Dünya ticaret örgütünün birtakım kuralları olduğunu belirten Doç. Dr. Yıldız, "Ülkeler ortaklaşa bir tarife belirliyor. Avrupa Birliğinin gümrük tarifesi ortak. Almanya`da aynı tarifeyi uyguluyor Türkiye`de aynı tarifeyi uyguluyor. Ama ülkeler birbirine asimetrik. Çünkü Türkiye`nin belli sektörlerde üstünlüğü var, Almanya`nın belli sektörlerde üstünlüğü var. Bu nedenle ortak tarife bulmak çok da kolay olmuyor" ifadesinde bulundu. (Şefik Mert - İLKHA)