• DOLAR 32.601
  • EURO 34.835
  • ALTIN 2496.828
  • ...
140 Bin Filistinlinin İkamet Hakkı İptal
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haaretz gazetesinin ele geçirdiği belgeye göre, Adalet Bakanlığı`nın Batı Şeria`daki ofisinin danışmanı, Filistinlilerin ikamet haklarının iptalinde gizli bir prosedür uyguladığını itiraf etti.

Belgeye göre, Bireylerin Savunma Merkezi (HaMoked) adlı insan hakları örgütü, `Bilgi Edinme Hakkı Yasası` uyarınca, İsrail Adalet Bakanlığı`nın, Filistinlilerin ikamet haklarının iptalinde gizli bir prosedür uygulanıp uygulamadığını sordu. Batı Şeria`daki ofisin danışmanı böyle bir prosedür uyguladığını itiraf etti.

Belgeye göre, söz konusu uygulama Batı Şeria`nın işgal edildiği 1967 ile Oslo Anlaşması`nın imzalandığı 1994 yılları arasında Batı Şeria`dan yurt dışına çıkan Filistinlileri hedef alıyor.

Belirtilen tarihler arasında, Ürdün üzerinden yurtdışına çıkmak isteyen Filistinlilerden kimlik kartlarını sınırdaki Allenbi geçiş noktasında bırakmaları talep edildi. Filistinlilere kimlikleri karşılığında, çıkışlarına izin veren bir başka belge hazırlandı ve 3 yıl için geçerli olan bu kartlara, birer yıllık sürelerle üç kez uzatma hakkı da tanındı.

Kartlarının vadeleri bittiğinde ise, 6 ay içinde dönmeyen Filistinlilerin belgelerine "artık ikametlerinin olmadığı" kaydının düşüldüğü belirtildi.

Belgede, Filistinlilere bu süreç konusunda herhangi bir uyarıda bulunulduğu veya bilgi verildiğinden bahsedilmediği vurgulandı.

israil Merkez İstatistik Bürosu verilerine göre, 1994 yılında Batı Şeria`daki Filistinlilerin sayısının 1 milyon 50 bin kişi dolayında olduğu, bu uygulama olmasaydı nüfusun o günkü rakamdan yüzde 14 dolayında daha fazla olacağı ifade edildi.

ETHA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir